понедељак, 17. јун 2019.

Хиландарске келије, 8. део: Оловна црква



Идући Хиландарском долином уз поток изнад келије Св. Крститеља а јужно испод Маруде, скривена је келија Успења Пресвете Богородице - Моливоклисија (оловна црква). 
поглед на јужну страну келије
северни зид келије
Келија је настала пре 1536. године, не зна се њен ранији назив али се зна да је од увек била посвећена Успењу Пресвете Богородице. Ово знамо на основу сачуваног натписа изнад зазиданог јужног улаза у храм. У натпису стоји да је храм Успења Пресвете Богородице подигнут 1536-7, а да је његово осликавање завршено 22. октобра 1541. круга сунца 22. месеца, 1. темелион, 11. златочисло, епахта 6, индиктиона .. .


Помињу се и најзаслужнији монах Макарије Србин и Јањевац Дмитар. Келија је била скрипторијум, бавила се преписивањем књига. У Моливоклисији су преписиване књиге и за влашке и молдавске владаре.

Живопис Оловне цркве спада међу ремек-дела словенског живописа. Ово је један од ретких светогорских келиотских храмова са сачуваним словенским натписима на фрескама.

Од 1974. па све до 2019. године старац келије је био монах Хризостом, иначе зилот. Отац Хризостом је на Светој Гори живео од 1952, а о његовом упокојењу смо писали овде.

Келија је данас у јако лошем стању, пре свега због небриге њених житеља.














 






Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.