уторак, 28. мај 2019.

Хиландарске келије, 5. део: Три Светитеља


Између Златоустове и келије Маруда, у средини Хиландарске долине, налазе се рушевине некадашње келије посвећене тројици Светитеља. Ова келија није посвећена празнику Св.Три Јерарха, на шта асоцира њен назив Три Светитеља, већ Св. Сави, Св. Василију и Св. Теофилу. Рушевине ове келије данас често мешају са некадашњом келијом Св. Јована Богослова. Ове две келије су се налазиле близу једна другој, стим што су остаци келије Св. Јована Богослова скоро неприметни због бујне вегетације која је прогутала још једну хиландарску рушевину. 

некад

На овој старој фотографији можемо тачно видети да су то две различите келије. Ако данас посматрамо овај предео са исте тачке, осим очуване Патерице, видећемо само зарђале кровове Златоустове келије и Три Светитеља, док се на месту келије Св. Богослова види само густа кестенова шума.
сад
Нажалст немамо много сачуваних података о овој келији. У различитим изворима њен настанак се датира у XII. веку, док се као година обнове помиње 1528. Ни ову келију није заобишло руско градитељство. Келију је реконструисао руски старац Сисоје са братијом. Њега је наследио старац Варлам, такође Рус. У XIХ. веку овде је живело тридесет монаха. Након протеривања Руса са Атона, услед јереси именославаца, као и након октобарске револуције којом престаје долазак Руса на Свету Гору и ова келија је опустела. 


Данас од ове хиландарске келије постоје само рушевине као неми сведок о њеној некадашњој величини.

































Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.