понедељак, 27. мај 2019.

Хиландарске келије, 4. део: Тригона



На врху Хиландарске долине, североисточно од келије Светог Јована Златоустог, а одмах иза Патерице, налази се хиландарска келија Светог Димитрија, познатија под именом Тригонадон тј. Тригона.

Данашња црква келије наласи се на првом спрату, док је стара била у приземном делу ове келије. У цркви се налази богати дуборезни иконостас. Фреска Св.Димитрија изнад западног улаза чува на себи натпис са датумом 2. август 1810. Историчари уметности сматрају да поменута фреска не одговара стилу мајстора Галацианоса чије име стоји у овом натпису.


Запустошењем суседне келије Св. Јована Златоустог, велики број њњних покретних вредности је пренесен у келију Тригона. У овој келији је до пре пар деценија радила последња светогорска мутаџијска радионица. Мутавџије су од козје длаке израђивали покрове за муле и коње, као и монашке торбе које се и данас користе на Светој Гори. У једном периоду суседна келија Патерица се бавила штављењем коже, тако је вероватно сировина за мутавџијску радионицу Тригона долазила од првих суседа. Разбој и целокупна радионица су демнотирани почетком XXI века. Садашњи житељ је последњи светогорски мутавџија, али који се не бави овим рукодељем.

торба рад радионице келије Тригонадон
Из келије Тригона се пружа поглед који поред врха Атоса и морске пучине обухвата и све келије Капсале заједно са скитом Светог Андреја.

Данас у келији живи један монах, Грк отац Николај. 
Телефон у келији је +30 2 3770 23363.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.