уторак, 7. април 2020.

Риба на ватопедски начин, рецепт



Манастир Ватопед је други манастир по светогорској хијерархији. Подигнут је у десетом веку. Од тог времена многи су градили у овом манастиру, а међу најзначајније ктиторе спадају Св. Симеон и Св. Сава Српски, који су једно време као монаси и живели у ватопедском братству. Између осталих грађевина које су подигли у склопу овог славног манастира, Св. Симеон и Св. Сава подигли су и трпезарију са кухињом, која се до данас користи.

У дане када је трпеза разрешена на рибу, у кухињи Светих Немањића радо се припрема риба по следећем рецепту.

котлети морске рибе (могу послужити и филети, пангасиус и сл.)
маслиново уље
бели лук
презле (или брашно)
босиљак, першун, мирођија
лимун (један лимун на два парчета рибе)

Рибу најпре оперите, затим ставите у ђевђир да се оцеди и мало просуши. У тигањ сипајте маслиново уље, тек да покрије дно тигања. У загрејано уље накратко убаците бели лук, да уље поприми арому лука, ништа више. Извадите лук из уља и баците га. Комаде рибе, уваљајте у презле или брашно, а потом спустите у тигањ на пола минута. Рибу, дакле, не треба пржити у уљу, већ само да презле овлаш порумене. Окрените рибу и исто тако урадите и са друге стране.

Овако припремљену рибу ређајте у мало дубљу тепсију, или плићу шерпу, коју сте претходно подмазали маслиновим уљем. Рибу ређајте једну до друге. Исцедите лимунов сок на рибу (пола лимуна на један комад рибе). Лимун ће спречити да се риба раскува, очуваће њену компактност, а сос ће свакако добити на укусу. Поспите преко рибе першун, босиљак и мирођију.  Додајте још мало маслиновог уља и налијте воду да риба огрезне. Тако припремљен плех са рибом убаците у загрејану рерну. 

Када вода уври, а сос се лепо згусне и постане лепљив, јело је готово.

Рецепт из књиге "Светогорски кувар"

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.