четвртак, 19. децембар 2019.

Хиландарске келије, 12. део: Врахниоти



Келија Светог Николаја звана Врахниоти налази се северозападно од Типикарнице Светог Саве, и Протата, а одмах испод келије Светог Томе. Испред саме капије пролази карејска калдрма која води до Андрејевског скита. У овој келији је до 1924. године била хиландарска антипросопија. ТЕ године је келија настрадала у пожару а антипросопија је премештена у суседну келију Светог Димитрија. Након Другог светског рата антипросопија бива премештена у келију Светог Томе, да би крајем педесетих била измештена у келију Благовештења, где се и данас налази.

Келија Врахниоти је лепо очувана, а благословом Хиландара крајем деведесетих припојена јој је и некадашња хиландарска келија Успења Пресвете Богородице. Обновљена црква келије Успења данас служи као гробљанска црква и костурница келије Светог Николаја.

У склопу келије Светог Николаја постојао је некада пирг који је био у служби одбране Протата.

Келију је обновио и о њој се домаћински старао старац Јоаким, некадашњи доцент на катедри за литургику и омилитику на Атинском универзитету. Старац Јоаким се упокојио 16. новембра 2016. године. Данас у овој келији живи послушник старца Јоакима, монах румунске националности.










Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.