субота, 9. фебруар 2019.

Чији су диамонитирион добили депутати ПЦУ



Да би сте ушли на Свету Гору неопходно је да добијете посебну дозволу која се назива "Диамонитирион". Ову дозволу издаје Свештена епистасија Свете Горе (извршни орган Свештене општине – институционализоване заједнице свих 20 светогорских манастира) преко своје поклоничке канцеларије. На сваком диамонитириону пише ко вам је домаћин на Светој Гори, односно за коју сте обитељ (манастир, скит, келију) добили сагласност да је посетите. Тако нпр. сви они који добијају благослов од манастира Хиландара да га посете, на овој визи имају јасно написано "Ι.Μ.ΧΙΛΑΝΔΑΙΡΟΥ" (тј. С.М.Хиландар).Пример:

Тако је и делагација "Православне Цркве Украјине" добила своју дозволу за улазак на Свету Гору. Очекивао сам да је то диамонитирион на коме пише Ксенофонт, Пантократор, Ивирон па чак и Ватопед. Међутим на њиховој дозволи пише: "Кутлумушки скит Светог Пантелејмона - келија Св. Јована Златоустог".



Старац ове келије је јеромонах Хризостом, наследник познатог светогорског списатеља Мојсија Агиорита (код нас преведен његов "Светогорски старечник"). Њега често можемо видети на ватопедским панигирима како служи бденије, а посебно је занимљиво да је он чести сапутник игумана Јефрема на његовим иностраним путовањима - па и на недавном у Кијев на "устоличење". 
Хризостом и игуман Јефрем у Америци октобра 2018.

Делегација "ПЦУ" је објавила своје слике са почетка свог ходочашћа, на којој су "епископ" и његов "ђакон" у цивилу. 
фото: facebook/ep.Pavlo

Какви путници такво и ходочашће.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.