петак, 8. фебруар 2019.

ПЦУ у есфигменском конаку



Након посете манастира Пантократор, делегација новоформиране "Православне Цркве Украјине (ПЦУ)" учинила је посету и канонском братству манастира Есфигмена који живе у карејском конаку манастира. (о званичном светогорском ставу у вези Есфигмена прочитајте овде)

Протокол Свете Горе налаже да сваки Епископ приликом доласка на Свету Гору мора посетити Протат и Свештену Општину. Према незваничним подацима сам Прот Свете Горе није примио делегацију "ПЦУ", већ неко други протокола ради.

са игуманом Вартоломејом

Делегација предвођена "Епископом одеским Павлом" примљена је од стране есфигменског игумана Вартоломеја у карејском конаку. Интересантно је "поштовано непоштовање" домаћина према овим гостима. На Светој Гори свака званична ситуација, нарочито дочек епископа, налаже ношење расе (тзв. горње мантије), игуман напрсни крст, затим неизоставна је патерица у рукама игумана и патерица која се даје епископу госту. На снимку се поред игумана види само још један од манастирске братије - црквењак, на заједничкој фотографији је само игуман, дакле није било никаквог појања нити већег дочека како приличи гостима тог ранга. Остаје да претпоставимо да је реч о тзв. византијској дипломатији, делегација је примљена како би се спречиле било какве замерке из Цариграда, а опет, гостима нису указане почасти какве им следују. 

Према наводима уваженог г. Сергија Шумила, директора украјинског Међународног института за Атонско наслеђе, игумани манастира Филотеј и Каракал су саопштили да су капије њихових манастира затворене за Епифанија Думенка и његове владике.





Али ипак било је поклона. Игуман Вартоломеј је даривао госта са енколпионом.



фото и видео: Есфигмен

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.