среда, 18. децембар 2019.

На данашњи дан се упокојио Еп. Хризостом ХиландарацЕпископ Хризостом је рођен 1939. године у Руми где је завршио основну и средњу школу. По завршетку средње школе отишао је у манастир Дечане где је замонашен и рукоположен у чин јерођакона и јеромонаха од стране тадашњег Епископа рашко-призренског г. Павла (Стојчевића).

у Америци 1966

Године 1966. отишао је у Сједињене Америчке Државе где је на Богословској академији Свете Тројице у Џорданвилу дипломирао из литургијског богословља. По завршеним студијама служио је као парох у српским храмовима у Чикагу и околини.

Из Америке одлази у Свету Гору, у манастир Хиландар. 
у Хиландару 1972.

Ту је провео двадесет година. Као представник Хиландара био је у два наврата Протоепистат (Протос) Свете Горе. 
као Протос 1978.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, на свом редовном заседању од 14. до 24. маја 1988. у Београду, изабрао је оца Хризостома за Епископа западноамеричког, уз сагласност цариградске Патријаршије чији су клирици сви светогорци. Епископ Хризостом је управљао Западноамеричком епархијом све до 1992, до избора за Епископа банатског. Године 2003. изабран је за Епископа жичког. 
као Прот, са Патријархом српским у Испосници (Типикарници) Св.Саве у Кареји

Упокојио се у раним јутарњим часовима 18. децембра 2012, на празник Преподобног Саве Освећеног, у Епископском двору у Краљеву.
на капији Ватопеда


као Прот, са члановима Епистасије (Владе Св.Горе), секретарима и сердарима, 1979.
Еп. Хризостом као Прот 1979, са свих двадесет Антипросопа (посланика)
На Фанару 2011. Патријарх српски, Патријарх Цариградски и Епископ Хризостом

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.