понедељак, 29. март 2021.

Светогорске иконе Краља Петра I Карађорђевића


Од ступања на престо Краљевине Србије, Краљ Петар I Карађорђевић је уживао подршку светогорских монаха који су то новом монарху исказивали кроз разне поклоне њему.

хиландарски дар на дан крунисања

На дан свог крунисања Краљ Србије добио је од хиландарског братства икону нарочито израђену за ту прилику. О овој икони смо већ раније писали овде

Икона је величине 522х718mm и данас се чува у Задужбини Краља Петра I на Опленцу, под инвентарским бројем 25.

Поред српске царске лавре, на дан устоличења Краљ је добио и поклон из хиландарске келије Светог Јована Златоустог. У то време ово је била највећа хиландарска келија, са сто руских монаха. Веза хиландарске келије са Србијом и њеним краљем није била само због матичног манастира Хиландара. На позив Митрополита Србије Михаила, архимандрит Кирило (Абрамов) старац ове келије преузео је 14. јануара 1903. управу над манастиром Дечани. Тако да је овај поклон уследио не само као дар светогорске келије већ и братије српске царске лавре Високи Дечани.


Крај ногу Светитељевих стоји натпис: "Сија икона поднесена Његову Величеству Краљу Сербије в памјат восшествија на Престол 2. ијуна 1903. года - От Настојатеља Иеросхимонаха Кирила с братијеју Обитељл Св Иоанна Златостаго на Атоне."

Свети Климент је иначе био покровитељ дома Карађорђевића све до 1890. године, када је управо Петар I по благослову Митрополита Митрофана (Бана) узео за нову славу Св. Андреја Првозваног.

Икона је величине 447х358mm и данас се чува у Задужбини Краља Петра I на Опленцу, под инвентарским бројем 83.

Приликом Краљеве посете Хиландару 1910, монарх је добио неколико различитих дарова. 

У застакљеној једноставној кутији постављена је икона Пресвете Богородице, копија Чудотворне иконе Достојно јест. На полеђини иконе очуван је запис: "его величеству, христољубивому и благоверному Корољу Сербии Петру I, вдар от братства хиландарских, руских, пустињских келии на атоне, 24. Мар. 1910г".

Икона је величине 265х300mm и данас се чува у Задужбини Краља Петра I на Опленцу.

Братство Хиландара је током те историјске посете Краља Петра манастиру, даривало монарха и са дуборезном иконом Благовести Пресвете Богородице. Икона 185х245mm је урађена из комада, али уметничком резбом подељена у 11 засебних поља. Централно елипсасто поље изображава сцену Благовести. У доњем делу овог поља стоји натпис ис којег сазнајемо да је ово рад монаха Григорија из 1906. године.



Око централног поља се пружа винова лоза на којој се налази десет мањих медаљона. У угловима су четири већа са иконама Богородичиних празника, док шест мањих приказују ликове Пророка који су пророковали о Пресветој Богородици. У горњем левом углу се налази поље са иконом Зачећа Пресвете Богородице од Светих Богородитеља Јоакима и Ане. Десно од ње се налази медаљон са ликом Пророка Давида, са његове десне стране у засебном медаљону је изрезбарена сцена рођења Пресвете Богородице, испод је Пророк Соломон, затим следи Пророк Језекиљ, а испод њега медаљон са иконом Успење Пресвете Богородице. Следећи медаљон у низу је са ликом Пророка Мојсеја, затим Ваведење Пресвете Богородице, Пророк Данило, Пророк Исаија.

Икона се чува у Задужбини Краља Петра I на Опленцу, под инвентарским бројем 619.

Краљ је приликом посете Хиландару, добио од манастирског братства још једну икону на поклон. Икона Светог Апостола Андреја, славе Његовог Величанства, насликана крајем XVII века од монаха Георгија, прешла је из хиландарског у власништво краља Србије.
Икона је величине 480х340mm и данас се чува у Задужбини Краља Петра I на Опленцу, под инвентарским бројем 56.

стална поставка у кући Краља на Опленцу

Поред ових икона, у збирци Задужбине Краља Петра I на Опленцу чува се још неколико икона са Свете Горе.

Васкрсење Христово са 12 великих празника. Димензије 532х430mm. Задужбина инв. бр. 25.

Богородица Тихвинса - Сузоточива. Димензије 890х660mm. Задужбина инв. бр. 24.

Свети Пантелејмон. На полеђини сачуван запис: "благословение стој Атонској Гори Рускаго Пантелејмонова монастирја, в котороме и осцена сија св. икона". Димензије 270х225mm. Задужбина инв. бр. 67.


Братство хиландарске келије Благовештења у Кареји, имало је иконописачку радионицу која је била позната по својим мајсторским позлатама позадине. Управо једну такву икону братство ове келије поклонило је Краљу Петру 1913. године. На икони су изображени ликови Светитеља чија имена носе Краљ и његови синови, Ђорђе и Александар. Испод омофора који држи Пресвета Богородица изображени су ликови Св. Апостола Петра, Св. Георгија и Св. Александра Невског. На икони, испод ногу Св. Георгија стоји натпис: "усердное приношение в дар и благословение: его Царскому величеству благоверному Корољу Сербии Петру I-му; схим.Партениј; св. Гора Атоне 29го јунија 1913г."

Димензије 863х1250mm. Задужбина инв. бр. 37.


икона у галерији Задужбине на Опленцу





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.