понедељак, 29. март 2021.

Хиландарски дар Краљу Петру I 1903. године



"Братство Свја(штене) српске Царске Лавре Хиландарске у Светој Гори подноси ову Св. Икону Њ. В. Краљу Српскому Петру I за успомену на дан Његовог ступања на Престо 12. јуна 1903. год."

Икону са оваквом посветом добио је од хиландарског братства, на дан свог доласка на власт, Краљ Петар I Карађорђевић. Израђена је у тада знаменитој светогогорској иконописачкој радионици руског манастира Светог Пантелејмона, димензије 522х718мм. Вешт иконописац је поделивши икону на три поља, спојио суштину хиландарског духовног и историјског наслеђа. У горњем пољу је приказао осниваче српског Хиландара, Светог Саву и Светог Симеона, са одбаченим владарским инсигнијама иза њих. Рукама између себе држе најзначајнију хиландарску икону - Тројеручицу, док их из облака изнад Тројеручице благосиља Бог. Испод Тројеручице приказан је врх Атоса у даљини.

У другом пољу је приказан сам манастир Хиландар са својим окружењем. Треће поље заокружује претходна два, не само физичком поделом на сликаревом раду, већ и суштински на историјском плану. У дну, изнад посвете новом Краљу, приказан је Свети Симеон на одру кога очигледно сада треба да наследи нови владар, пре свега у улози чувара и покровитеља српске царске лавре. Из Светитељевог тела излази лоза, попут оне која заиста и излази из његовог гроба у Хиландару, и гранајући се у два крака закриљује два централна поља ове иконе. Лоза је насликана тако да образује 18 медаљона у којима се налазе владари, потомци Св. Симеона, покровитељи манастира Хиландара.
игуман Хиландара испред оригиналне иконе у кући краља Петра на Опленцу
Ова икона се данас чува у кући краља Петра на Опленцу, тзв Петрова кућа, у сталној поставци заједно са још пет икона које је српски монарх добио од светогорских монаха током своје владавине.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.