уторак, 19. мај 2020.

Хиландарске келије, 12. део: Савеон



Скроз на врху горње Капсале, по мишљењу неких и изван Хиландарске долине, налази се најудаљенија хиландарска келије звана Савеон. Ова келија је посвећена Светим Архангелима и у њој се данас подвизава грчко братство које се бави израдом тамјана и биљних тинктура. Старац келије је монах Пајсије.

тамјан келије Савеон
тинктура келије Савеон


Келију Светих Архангела – Савеон сам први пут посетио пре две деценије када су се у њој подвизавали грчки старци Сава и Серафим. У наставку следи моја успомена на тај сусрет, описана у књизи „Светогорски кувар“.


старац Серафим
Мирис свеже направљене трахане, док се суши на белом памучном платну, још увек осећам. Довољно је да зажмурим – и сетим се келије старца Саве. На путу за Ватопед, у кестеновој шуми, као кућица из бајке, налази се келија у којој је живео старац Сава са својим послушником. Када смо их посетили отац Николај и ја, негде око 2000. године, старац је имао преко 90 година, а његов послушник је већ увелико ушао у седму деценију живота. Братска љубав и аврамовско гостопримство из књига о атонским подвижницима 19. века, овде су били на делу. У пространом ходнику, између параклиса и кухиње, налазио се масивни астал застрт белим памучним платном по коме су стајале мени до тада необичне мрвице. Све је било ту, као у бајци, кућица у шуми и мрвице на столу. Отац Николај је приметио да збуњено гледам у мрвице, па је уз осмех замолио старца да ми објасни шта је то. Сада је и старац био збуњен: „Зар не зна шта је трахана?! То је трахана, дете моје!“ Потврдно сам климао главом, не зато што ми је било јасно шта је трахана, него да не би збуњивао старца како то не знам. У повратку, док смо пешачили ка Кареји, Николај ми је објаснио шта је трахана и како се она прави. 
старац Сава
Трахана су осушене мрвице направљене од ферментисане ломљене пшенице или брашна и млека или јогурта. Као осушен производ користи се у прављењу супа, попут тестенине, али и као прилог неком другом јелу. Избор између јогурта и млека у справљању трахане зависи од тога за шта планирате касније да је користите. Уколико желите слатку трахану, користићете млеко. Уколико желите киселу, онда јогурт. У Грчкој је ово јело познато још из античког периода под именом траганос. Поробљавањем Ромејског царства Турци су преузели и рецепт изменивши му име из грчког трахана у турско тархана. Ширењем Отоманског царства рецепт је стигао и до наших простора, под именом тарана. Данас можете купити грчку трахану и у нашим супермаркетима.







Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.