уторак, 1. мај 2018.

Патријарх александријски и Архиепископ кипарски посетиће Свету Гору

Александријски Патријарх са светогорским игуманима

Две званичне посете у мају Светој Гори учиниће предстојатељи двеју древних Цркава - Патријарх александријски Теодор II и Архиепископ кипарски Хризостом II. Предстојатељ Кипарске Православне Цркве посетиће Свету Гору од 7. до 11. маја 2018. године. Није познат програм ове посете, али се сматра да ће на првом месту присуствовати свечаној седници Свештене монашке општине (Кинотис) Свете Горе у „граду“ Кареји, поклонити се у храму Протата и у самој Општини. Очекује се и посета манастиру Ватопеду, који у последњих 30 година има много монаха Кипрана.

Предстојатељ друге посмене Православне Цркви, Александријске Патријаршије, најавио је посету Светој Гори, где ће од 14. до 16. маја ове године посетити манастир Светог Павла, последњу велику светињу на југозападној обали Свете Горе (ако гледате из Уранупоља, одакле се обично пење на гору Атос). Овде ће осветити келију са капелом у част Светог апостола и јеванђелиста Марка, који је проповедао у Египту и био први предстојатељ Александријске Цркве у првом веку. Ову келију је требало да освети предшественик садашњег патријарха - Петар VII, али се хеликоптер срушио над Светом Гором, па су он и пратња (укључујући и посаду) изгубили живот у мору 11. септембра 2004. године.

Сада, скоро 14 година касније, патријарх Теодор ће испунити овај завет на позив манастирског братства и са благословом Патријарха цариградског Вартоломеја, под чијом надлежношћу је Света Гора. Иначе, патријарх Теодор ће бити примљен свечано са почастима у Кареји у Општини (кинотис) ове монашке републике.

www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.