недеља, 29. април 2018.

Слава колибе Светог Акакија Кавсокаливијског


Колиба Светог Акакија лавриотског скита Кавсокаливија прославила је свог Светог заштитника. Панигир је увеличао и игуман матичног манастира Велика Лавра архимандрит Продром, који је обишао келију уочи празника.

Свети Акакије је живео од 1630 до 1730. У светогорском Старечнику за овог Светитеља пише: "Кад се наш преподобни отац Акакије Кавсокаливијски подвизавао у пећини, у непрестаном и неподношљивом усамљеништву – о чему у његовом житију сведочи очевидац, његов животописац, јеромонах Јона Кавсокаливијски – свако јутро је на дрво, које се налазило изван пећине, слетала птица и умилно појала чудесну мелодију. Док ју је преподобни слушао, испуњавао се неизрецивом радошћу. То га је избављало од чамотиње и туговања који понекад нападају подвижнике. Вероватно је та слатка птичица била ангео којег је Господ послао да би га утешио у тој неутешној пустињи.
Овај преподобни Акакије поседовао је благодатни дар миротворства. Кад би некога почеле да муче унутрашње помисли, било је довољно да погледа светитељево радосно лице па да се умири и избави од пометње."

Данас у његовој колиби у Кавсокаливији живи монах Патапије, аутор многобројних књига.


 игуман Велике Лавре у пећини Светог Акакија.










http://agioritikoslogos.blogspot.rs/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.