среда, 8. септембар 2021.

Фануропита, рецепт


Непознато је када је живео Свети Фанурије (27. август/9. септембар). По предању, мајка му је била блудница и свети Фанурије је обећао да ће помоћи свакоме ко год се буде молио за душу његове мајке. 

У Грчкој је доста развијен култ овог светитеља, тако да они спремају колач-фануропиту њему у част. Фануропиту Грци носе у цркву, где је свештеник благосиља уз одређене молитве које су штампане у грчким молитвословима (требницима), чин благосиљања фануропите. Након благосиљања свештеник је расеца крстолико, а касније док једемо од ње, молимо се за мајку Светог Фанурија и за оно за шта смо је наменили. 

Молитва гласи: Помени, Господе, у Царству Своме душу мајке Св. Фанурија, чијим молитвама ...


0,5 кг брашна

300 гр шећера

2 дл газираног сока од наранџе

1 кашичица соде бикарбоне

50 гр сувог грожђа

1 дл уља

1 прашак за пециво

мало цимета


Помешајте сок, соду бикарбону, суво грожђе и оставите да одстоји петнаестак минута. У посебној чинији помешајте брашно, шећер, прашак за пециво, цимет и уље. Сада додајте и сок са грожђицама. Умесите и изручите у подмазани плех. Пеците на 180°С око 40 минута.


Друга верзија фануропите

6 шољица брашна

2 кашичице прашка за пециво

2 шоље шећера

2 шоље сувог грожђа

1 шоља маслиновог уља

5 поморанџи (исцедите сок)

1 шоља ораха (исецканих)

1 кора од наранџе (изрендати наранџасти слој)

1 кашика каранфилића


У чинији помешајте шећер, уље и сок од наранџи. Измешајте добро, а затим полако, уз мешање, додајте и остале састојке. Све добро измешајте, замесите. У подмазани плех изручите тесто и пеците 40 минута на 180°С.

Када сервирате, поспите шећером у праху.


Кондак 9. Акатиста св. Фанурију

О чудотворче, свети Фанурије, као што си за живота свога на земљи избављао верни народ од опасности и глади твојим светим молитвама, тако и сада пројави милост своју народу ове земље, дарујући нам земаљске плодове и времена мирна, као и заштиту одојчади и сиромаха, са којима ћемо певати Богу: Алилуја! Кондак 9. Акатиста св. Фанурију


Из књиге "Светогорски кувар"

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.