четвртак, 8. јул 2021.

Са панигира Атонских Отаца


У прву недељу Апостолског поста Света Гора прославља Сабор преподобних и богоносних Отаца атонских. Све светогорске обитељи имају бденије и саборну Литургију, док Протат има панигир. Овогодишњим панигиром у Протату началствовао је митрополит Халкиде Хрисостом.

Током свог боравка на Светој Гори, Митрополит је посетио симонопетритску келију Благовештења која се налази недалеко од Светоандрејевског скита.
Митрополит са Протом и о. Продромом старцом келије Благовештења


На путу ка Ивирону, Митрополит је са својом пратњом посетио и хиландарску келију Буразери. У Ивирону је госте дочекао игуман Натанаил.
са игуманом Натанаилом


У недељу, по завршетку панигира у Кареји, Митрополит је са својом пратњом посетио ивиронску келију Св. Ане у којој се подвизава светогорски појац јеромонах Антипа, школски друг митрополита Хрисостома.


У поподневним сатима митрополит Хрисостом се упутио на Катунакију у знаменити келију Данилеја, која је тог дана такође имала панигир будући да је посвећена Сабору Атонских Отаца.
Митрополит је служио ктиторико (служба ктиторима, увече на дан славе) Данилеја.геронда Данило, протопсалт Свете Горе и старац келије Данилеја 


фото: Митрополија Халкиде


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.