четвртак, 27. август 2020.

Вечерас је бденије на Светој Гори



Вечерас је панигир у Протату, у манастиру Ивирону и у руском скиту Ксилургу. У осталим обитељима свеноћно бденије.

Протат је саборна црква административног седишта Свете Горе, Кареје. У њој столује Прот, отуда и назив Протат. У Протату поред трона Прота налази се и двадесет стасидија (столица) са именима двадесет светогорских манастира. Ове стасидије су распоређене по манастирској хијерархији и у њима може седети само антипросоп манастира (посланик), односно игуман тог манастира када је у Протату. За левим и десним клиросом су распоређене иконе празника којима су посвећени светогорски манастири, двадесет икона са двадесет кандила. Када је слава неког од манастира онда се пали кандило испред његове иконе.

Манастир Ивирон је трећи по светогорској хијерархији. Данас је то Грчки манастир, а све до XIX века је припадао Грузинима: Последњи грузински монах у Ивирону се упокојио 1955. године. Стари назив за Грузине је Ивери, Грузија-Иверија, те отуда и име манастиру Ивирон.

Ксилургу је најстарије станиште руских монаха на Светој Гори. Данас је то општежитељни скит који припада манастиру Пантелејмону, поред имена Ксилутгу често се користи име Скит Богородица.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.