среда, 25. март 2020.

Старац Јефрем о Причешћу

У ове дане ткз. пандемије маловерја и страха, за верујуће православне хришћане - оне који верују да је Васкрсао Господ, недопустива је и сама помисао на затварање цркава, укидање Пређеосвећених Литургија и укидање саме Божанствене Свете Литургије из ткз. мера "предострожности", као и одбијање верних од Светога Причешћа. 


Разумљиво је и прихватљиво придржавати се осталих општих препоручених мера, али не и оних које имају директне везе са Светим и Бесмртним Тајнама Тела и Крви и мењају изворно учење и праксу, јер је јасно да разумевање истих не стаје у ум неверујућих. Препорука неверујућих не може бити мера Православља.

Недопустиво је и непотребно уступање и увођење рестрикција у виду мера, попут: 
- "не додиривања уснама" и "дезинфиковања Свете Кашичице" као и овима сличних ујдурми лукавога... (може ли нешто упрљано да очисти оно што је само по себи чисто и може ли тама да прогута Таворску нестворену Светлост од које су сијале и саме Господње хаљине). Ослањајући се на законом гарантовану слободу вероисповести и надајући се да ће мудри клир црквени остати доследан и да неће пристати на дволичења и лукавства лукавих, ми настављамо да сведочимо веру светих нам отаца и искуство Свете и Бесмртне Тајне Тела и Крви Господа нашег Исуса Христа, који нас непрестано призива да "Дођемо, (о)кусимо и видимо..."

ПРЕЧИСТО ТЕЛО И КРВ ХРИСТОВА ЈЕСУ ИЗВОР СВЕТИХ ВРЛИНА СНАГЕ ЗДРАВЉА И ЖИВОТА.

Свети Дарови, Путир, Света Кашичица и Литургијски Простор не могу бити преносиоци некаквих смртоносних вируса и клица, ни директно ни индиректно.

Иако смо у подвигу Часнога Поста и живљењу Христових страдања, ми истовремено, поуздано већ сада сведочимо да: 
"ХРИСТОС ВАСКРСЕ, ЗЕМЉУ ПОТРЕСЕ, ТУГУ ОДНЕСЕ И РАДОСТ ДОНЕСЕ!"  Да ова љубав изгони страх напоље и да нас нико и ништа неће одвојити од ове љубави Христове!
Горе имајмо срца!
И не будимо неверни него верни.
Праштајте 
Добар пост свима.
ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Антоније Недељковић-Агиорит

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.