Странице

понедељак, 30. децембар 2019.

Влада Бугарске издвојила средства за Зограф



Према наводима "Радио Бугарске" Бугарска је издвојила 1,2 милиона евра за светогорски манастир Зограф. Средства су потребна за завршетак обнове манастира и за обнову источног крила које данас уопште није у функцији. Источно крило је саграђено пре 200 година и у њему је Пајсије Хиландарац завршио писање своје "Словенобугарске историје", прво дело бугарске историографије из периода националног препорода.  

У међувремену, и град Ћустендил такође је одлучило да се придружи овом бугарском националном пројекту доделивши 7.700 евра за манастир Зограф.

Манастир Зограф је светогорски манастир у коме живе монаси бугарске националности. Пајсије Хиландарац је писац прве бугарске историје, која обилује нетачним подацима написаним у сврху величања бугарског националног индетитета. Његова историја бугарског народа креће од старозаветног потопа па до његовог периода (1762) испуњена националним набојем. Књига је изазвала препород бугарског национализма и као таква преписивана је око 70 пута. Колико је овај рад Пајсија Хиландарца битан за бугарски народ, говори и чињеница да га је Бугарска Црква 1962. године канонизовала за Светитеља, док га друге помесне Цркве нису уврстиле у своје диптихе светих. Српски дипломата и књижевник Иван Иванић (1867-1935) је писао за Пајсија да је он уствари Србин из Самокова, који је касније дошао до сазнања да је уствари Бугарин. Бугарска историја данас тврди да је Пајсије Бугарин из Банског, у коме данас постоји и храм посвећен њему.

У предговору своје "Историје словенобугарске" Пајсије Хиландарац се обраћа сународницима речима: "Читајте и знајте да се вама не ругају и да вас не прекоравају друга племена и народи. Исувише сам заволео бугарски род и отаџбину и много труда употребио да скупљам од различитих књига и историја, док сам скупио и објединио историју бугарског рода у овој књижици nа вашу корист и похвалу. Написао сам јe за вас, који волите свој род и бугарску отаџбину… Преписивајте ту историју и платите, нек вам је препишу они, који умеју да пишу, и чувајте је да не нестане!"

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.