понедељак, 30. децембар 2019.

Влада Бугарске издвојила средства за Зограф



Према наводима "Радио Бугарске" Бугарска је издвојила 1,2 милиона евра за светогорски манастир Зограф. Средства су потребна за завршетак обнове манастира и за обнову источног крила које данас уопште није у функцији. Источно крило је саграђено пре 200 година и у њему је Пајсије Хиландарац завршио писање своје "Словенобугарске историје", прво дело бугарске историографије из периода националног препорода.  

У међувремену, и град Ћустендил такође је одлучило да се придружи овом бугарском националном пројекту доделивши 7.700 евра за манастир Зограф.

Манастир Зограф је светогорски манастир у коме живе монаси бугарске националности. Пајсије Хиландарац је писац прве бугарске историје, која обилује нетачним подацима написаним у сврху величања бугарског националног индетитета. Његова историја бугарског народа креће од старозаветног потопа па до његовог периода (1762) испуњена националним набојем. Књига је изазвала препород бугарског национализма и као таква преписивана је око 70 пута. Колико је овај рад Пајсија Хиландарца битан за бугарски народ, говори и чињеница да га је Бугарска Црква 1962. године канонизовала за Светитеља, док га друге помесне Цркве нису уврстиле у своје диптихе светих. Српски дипломата и књижевник Иван Иванић (1867-1935) је писао за Пајсија да је он уствари Србин из Самокова, који је касније дошао до сазнања да је уствари Бугарин. Бугарска историја данас тврди да је Пајсије Бугарин из Банског, у коме данас постоји и храм посвећен њему.

У предговору своје "Историје словенобугарске" Пајсије Хиландарац се обраћа сународницима речима: "Читајте и знајте да се вама не ругају и да вас не прекоравају друга племена и народи. Исувише сам заволео бугарски род и отаџбину и много труда употребио да скупљам од различитих књига и историја, док сам скупио и објединио историју бугарског рода у овој књижици nа вашу корист и похвалу. Написао сам јe за вас, који волите свој род и бугарску отаџбину… Преписивајте ту историју и платите, нек вам је препишу они, који умеју да пишу, и чувајте је да не нестане!"

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.