петак, 6. децембар 2019.

Беседа игумана Методија на вечери за Ваведење 2019.



Игуман Методије је у беседи за вечером, објаснио да на Светој Гори постоји типик да се, други дан после храмовне славе, служи прво парастос свим ктиторима који су помагали изградњу и обнову тог манастира:

„Зато смо служили парастос и помињали све ктиторе. Посебно у молитвама се помиње благочестиви византијски цар Алексеј Трећи Комнен, који је примао Светог Саву и дао своју повељу да манастир Хиландар остане у вечности за оне који дођу из српског народа да се подвизавају у Светој Гори“, казао је игуман Методије.

Подсетио је да међу ктиторима светогорских манастира, као и Хиландара, има и оних који су свети:

„Тако су и наши први ктитори Сава и Симеон Свети, зато се њима и служи служба. То је богослужење које постоји само у Хиландару, заједничка служба Св. Сави и Симеону која се пева заједно са службом Ваведења.“

Обичај је и да се после завршетка Свете службе певају тропари слава присутних манастира, а и на празничној Литургији се певају сви ти тропари, што је јединствен обичај који постоји само на Светој Гори:

„Зато се и каже да су на Светој Гори сви манастири као један по духу заједнички, једно братство“, казао је игуман хиландарски и додао да су оци певали и тропар Светом Кирилу и Методију у част Преосвећеног владике Методија – његовог имена, што је такође обичај да се по имендану пева и тропар архијереју који началствује на Литургији.


www.hilandar.org

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.