субота, 28. децембар 2019.

Хиландарске келије, 14. део: Архангели - Аверкион


Келија Светих Архангела се налази на свега пар корака од зграде Свештене Општине, северозападно од Протата.

Иако је проф. Ковачевић у својој монографији „Хиландар“ назива Комволога, ова келија је данас у Кареји позната под именом Аверкион (Аверкијевци).

Старац Аверкије је рођен 1872. у грчком Триполију (Аркадија), где је и завршио богословску школу. На крштењу је добио име Атанасије. Од малена је желео да буде светогорски монах, попут свог старијег брата Козме, који је већ био монах на Атону. Међутим, родитељи су били упорни да млади Атанасије настави своје школовање на цариградској Халки. Будући старац Аверкије је дошао на Свету Гору 1890. године, када је на њој живело осам хиљада монаха (3.500 Грка, 3.500 Руса, и 1.000 Румуна, Бугара и Срба заједно). Најпре се настанио код свог брата у келији која је припадала манастиру Ксиропотам. Касније по благослову свога брата, старца Козме, прелази у ивиронску келију Светог Георгија. Ова ивиронска келија је имала неколико знаменитих стараца, међу којима је био и Аверкије у чији спомен је и млади Атнасије добио монашко име Аверкије. По том старијем Аверкију, келију Св. Георгија су неки већ прозвали келија Аверкион (келија Аверкијеваца). Почетком двадесетог века старац келије био је отац Неофит који одлучује да се због лакшег живота пресели са својом братијом у саму Кареју. Уз помоћ Срба 1908. купује од Хиландара келију Св. Архангела за 5000 турских лира. У то време хиландарску управу су још увек држали Бугари. Ово је некада био обичај да се келија купује, стим што она није престајала да буде власништво манастира поседника, већ је старац куповао келију себи и братији за становање. Данас Руски келиоти поступају слично, великим донацијама матичним манастирима осигуравају себи насељавање у одређену келију.
старац Аверкије

Након упокојења старца Неофита старац келије постаје отац Аверкије. У то време келија је поред старца имала још петорицу монаха. Старац Аверкије је био активан у друштвеном животу грчких келиота, који су основали „Братство грчких келиота“ као пандан „Братству руских келиота“. Нарочито се својим активностима истицао током балканских ратова, када су и бугарски војници опседали Свету Гору. Такође, и током Првог светског рата, када је као изасланик Свете Горе одлазио у набавку пшенице за читаву Свету Гору.

Упокојио се 1943. оставивши иза себе доста историјски битних записа, сведочанстава, једне животне епохе Свете Горе.

Келија Светих Архангела, наследивши име Аверкеон од ивиронског братства аверкијеваца, потврдила је нови назив и са својим старцем Аверкијем.


Келија је мостићем повезана са својим другим делом поседа који раздељује карејски сокак.










Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.