среда, 4. новембар 2020.

Непознати Светитељи


На Светој Гори има доста запустелих монашких станишта, у којима су се својевремено подвизавали монаси, било да је реч о пећинама, колибама или келијама. Већа станишта, попут келија, су добрим делом позната због манастирских евиденција подручних келија. Међутим, постоје пећине, јаруге и вртаче за које нико и не зна. Тек по нека се открије и то сасвим случајно.

Једном приликом када је неки монах у скиту Свете Ане одлучио да прочири своју келиотску башту, отишао је у оближњу шуму по квалитетнију земљу којом је хтео да наспе свој врт. Копајући у шуми открио је гроб непознатог подвижника, запахнуо га је миомирис откривених моштију. Узбуђен овим великим открићем хтео је да отрчи до кириакона (скитски саборни храм) и зазвони у сва звона, како би читавом скиту објавио какво је благо пронашао. Али, већ је пао мрак и било је касно да узнемирава братију, одлучио је да то учини ујутру чим сване. Током ноћи овај монах је уснио сан у коме му се јавио непознати монах строгог лика, који му је казао: "Слушај пријатељу, нас двојица се нисмо заједно подвизавали, зато немаш благослов да откриваш моје мошти." Сутрадан, монах је вратио мошти где их је и пронашао, не говорећи о овом открићу никоме до пред своју кончину када је ово испричао својим ученицима али не откривајући им место где је пронашао Светитеља.

Кроз историју Свете Горе, на њој има више непознатих него познатих Светитеља. На овим фотографијама можете видети мошти непознатих светогорских подвижника. Неки су у ковчежићима, неки у котарицама, јер њихови ученици када су мењали своје станиште са собом су носили оно најдрагоценије, мошти својих стараца. 













Тамнија лобања је од јеромонаха Илариона, старца келије који се упокојио 1930. године. Поред њега је његов ученик Сава. Старчева лобања је тамније боје јер се дуго налазила изнад огњишта, па је дим учинио своје.

Ова два, на основу натписа на лобањама, словенска монаха подвизавали су се у једној данас потпуно пустој и урушеној келији, што ћете такође видети на сликама. У духу светогорске традиције нећемо открити о којој је келији реч, нити где се она налази.























фото: asceticexperience.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.