недеља, 1. новембар 2020.

Данас слави хиландарски параклис Св. Јована Рилског



На петом спрату, шестоетажног камбанског пирга (XII век), смештен је параклис Св. Јована Рилског. Према ктиторском натпису изнад улаза, сазнајемо да је параклис Св. Јовану Рилском устројио Хаџи Влчо из села Банско (данас познати ски центар у Бугарској) 1757. године.

"Благовољењем Оца, помагањем Сина и савршенством Светога Духа: обнови се и ослика овај свети храм у име Светога Јована Рилског. Трудом и средствима господина Хаџи Влча из села Банско, са келијама од Покровског параклиса до пирга камбанског. И заврши се ово добро дело године од оваплоћења Христова 1757. месеца априла 3. дан. Бог да прости ктиторе"
ктиторски приказ Хаџи Влча са конаком и параклисом које је саградио

Све до XIIX века и Хаџи Влча, тачније до бугарске управе Хиландаром, на овом месту се налазио параклис посвећен Св. архиђакону Стефану првомученику. То сведочи и бакрорез из исте 1757. године који у камбанском пиргу именује параклис Св. Стефана, очигледно је бакрорез настао непосредно пред ктиторско деловање банског хаџије. Као спомен на ранију посвећеност овог параклиса стоји престона икона са олтарске преграде овог параклиса, где је на полеђини која је окренута ка олтару насликан Св. архиђакон Стефан, док је са предње стране окренуте према наосу изображен лик Св. Јована Рилског. Такође, на спољном зиду параклиса, изнад улазних врата поред лика Св. Јована Рилског стоји и фреска Св. Стефана.

Претпоставља се да је параклис све до Хаџи Влча имао своју куполу, која је уклоњена како би се добио простор за манастирска звона, која ту и данас стоје. Данас постоји новија купола изнад механизма сата који је смештен у делу који је призидан уз камбански пирг.

Седам деценија касније у Рилском манастиру устројавају параклис посвећен Св. Симеону и Св. Сави, који и данас стоји у североисточном делу манастира. Када сам 1997. године први пут био у манастиру на Рили, монаси су са поносом повезали ова два параклиса: "У Хиландару постоји параклис Св. Јована Рилског, а у Рилском параклис Св. Саве и Св. Симеона."
иконостас рилског параклиса Св. Саве и Св. Симеона

Унутрашњост хиландарског параклиса Св. Јована Рилског:





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.