среда, 30. октобар 2019.

Проигуман Галактион (+30.10. 2014)


На данашњи дан упокојио се симонопетритски монах и проигуман Констамонита старац Галактион.

Јеромонах Галактион је рођен 1919. године као Димитрије Ангелакис у селу Дендрохори код Трикале, на свега тридесетак километара од метеорских манастира где ће касније старац Емилијан окупити будуће симонопетритско братство.

У младости се Димитрије жени са девојком по имену Зои, која му рађа петоро деце четири кћери и једнога сина. Њихов син Анастасије је данас познати симонопетритски старац јеромонах Атанасије химнограф Велике Христове Цркве, који је написао и службу Св. Јустину Ћелијском. 
игуманија Никодима Ормилијска
Једна од њихових ћерки по имену Фотина, такође се замонашила и она је данас игуманија Ормилије старица Никодима.  

Сиромашна али изузетно побожна породица Ангелакис је сваке недеље и празника одлазила на богослужења у сеоску цркву, а често и у Трикалу на архијерејске Литургије знаменитог Митрополита Дионисија. Одлазећи код Митрополита Дионисија, Димитрије и Зои упознају свог будућег духовника оца Емилијана.

Након што су своју децу извели на животни пут, Димитрије и Зои са благословом свог духовника старца Емилијана 1974. године одлазе у манастир. Димитрије одлази у Симонопетру, где се већ налазио њихов син, а Зои одлази у Ормилију где ће постати монахиња Висарија. 
јеромонах Атанасије и монахиња Висарија
У Симонопетри се замонашио и сестрић оца Галактиона, данашњи антипросоп Симонопетре јеромонах Јероним.
симонопетритски јеромонаси: Атанасија, Галактион и Јероним

Када је Димитрије стигао у Симопетру, млади јеромонах Атанасије (његов син) му је казао: "Овде нећете бити мој отац, нити ћу ја бити ваш син, овде смо браћа и саподвижници на истом путу задобијања милости Господње. Нећу никада долазити у вашу келију, нити ви у моју." На ове речи послушник Димитрије је одговорио младом јеромонаху: "Нека је благословено!"

архимандрит Галактион игуман Констамонита, монах Нифон Констамонитски и јеромонах Атанасије Симонопетритски
Када је у манастиру Констамониту наступила криза услед опадања броја братије, цариградска егзархија је замолила игумана Емилијана да пошаље пар монаха из свог братства да помогну угроженом манастиру. У договору са братијом, геронда Емилијан шаље један број монаха у Констамонит, а међу њима и монаха Галактиона. Убрзо је братство Констамонита за свог новог игумана изабрало оца Галактиона. 


Убрзо је отац Галактион закључио да му игуманска дужност ремети тиховање и молитву те да му наноси велику духовну штету. Тога ради, подноси оставку на место игумана манастира Констамонит и враћа се у место свог пострига у Симонопетру.

Остало је забележено да је старац Емилијан једном приликом, за трпезом у Симонопетри, показујући на оца Галактиона рекао: "Овај човек је осмех свих нас. Када га не видимо у цркви сви га тражимо погледом, питајући се када ће доћи. Он је најомиљенији и најкориснији човек нашег братства."


Старац Галактион се упокојио у својој 95. години живота 30. октобра 2014. године.

Вечан спомен старче!


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.