субота, 28. септембар 2019.

Нови гувернер неће примати плату



Од 1914. године Света Гора је аутономни део грчке државе. Државни суверенитет изражава се преко политичког, или како се још назива цивилног гувернера Свете Горе, кога именује Министарство спољних послова Грчке. Политички гувернер има седиште у Кареји и преко његове канцеларије Свештена општина одржава потребне контакте са званичном државом Грчком.

Гувернера К. Димцаса, кога је лично именовао Ципрас, сменио је нови премијер Грчке Киријакос Мицотакис. Димцас је на функцији гувернера провео свега годину дана и током свог кратког мандата није показао неку претерану способност за овај одговорни задатак. 

Месец дана по преузимању власти у Грчкој, Мицотакисов кабинет је обзнанио да ће нови гувернер Свете Горе бити г. Атанасиос Мартинос. Мартинос је познати грчки бродовласник и донатор светогорских манастира као и светиња у Јерусалиму, Цариграду и широм Грчке. Такође, нови гувернер је Архон цариградске Патријаршије. 

Владин акт о постављењу новог гувернера потписан је 20. септембра ове године. Према Службеном листу Атанасиос Мартинос је изабран на предлог министра спољних послова Никоса Дендиаса и министра финансија Христа Стаикураса. Одмах по именовању нови гувернер је издао писано саопштење у коме је рекао да за поверену дужност неће примати од државе плату нити било какву другу надокнаду. "Подразумева се да ћу своје услуге пружати бесплатно. Нећу користити ни државни ауто и возача изван Свете Горе. Једини разлог прихватања поверене ми дужности јесте да служим отаџбини и Светој Гори" изјавио је А. Мартинос.

извор: www.romfea.gr

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.