субота, 3. август 2019.

Патријарх у октобру на Светој Гори



Делегација Свете Горе, коју су чинили: монах Никодим Лавриот, монах Никодим Светопавловски и јеромонах Сисоје Ксенофонтски, састали су се данас са Патријархом Вартоломејем. Светогорци су са Патријархом утврдили програм његове посете Светој Гори у периоду од 19. до 22. октобра ове године. 

У суботу 19. октобра, Патријарх ће се искрцати на арсани манастира Ксенофонта, где ће га у духу светогорског протокола дочекати Прот са свих двадесет игумана и двадесет антипросопа. Сутрадан, 20. октобра Патријарх ће служити у Ксенофонту, поводом 200 година од подизања новог манастирског католикона (саборног храма). 

Патријарх ће из Ксенофонта отићи у Кареју, где ће се у Протату поклонити икони Достојно јест. Након обиласка Протата, посетиће и манастире ватопед и Пантократор, као и скитове Св. Андреја, Св. Пантелејмона и Св. Илије.

____________
Примећујемо да је необично да Патријарх не иде прво у Кареју, где се приређује дочек од свих игумана и антипросопа. Видећемо да ли ће у Патријарховој пратњи бити и некога из Украјине, што би Цариграду послужило као наметање или бар тестирање да ли ће сви игумани саслуживати. Ово је само претпоставка, за то сада немамо потврде.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.