понедељак, 26. август 2019.

Нови гувернер Свете Горе



Како грчки медији јављају Света Гора је добила новог политичког гувернера г. Атанасиоса Мартиноса, познатог бродовласника и донатора светогорских манастира као и светиња у Јерусалиму, Цариграду и Грчкој. Такође, нови гувернер је Архон цариградске Патријаршије. Незванично се помиње да ће заменик новог гувернера бити г. Аристос Кашмироглу, који је био гувернер Свете Горе пре Ципрасове владе. Кашмироглу је на Светој Гори био службено присутан од 1996. па све до прошле године када га је заменио Димцас.

Претходни гувернер, Константин Димцас, је на овој функцији опстао свега годину дана. Иначе, Димцас је био лични избор претходног премијера Ципраса, те је било и за очекивати да ће нови премијер сменити левичарског гувернера. Иначе Димцас током свог кратког мандата није показао претерану способност, можемо рећи чак супротно, иако су манастири Ватопед и Пантократор пружали подршку сада веч одлазећем гувернеру.

Од 1914. године Света Гора је аутономни део грчке државе. Државни суверенитет изражава се преко политичког, или како се још назива цивилног гувернера Свете Горе, кога именује Министарство спољних послова Грчке. Политички гувернер има седиште у Кареји и преко његове канцеларије Свештена општина одржава потребне контакте са званичном државом Грчком.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.