недеља, 11. јул 2021.

Хиландарски параклис Светих Апостола



Наспрам јужне стране припрате саборне цркве манастира Хиландара, налази се параклис Светих Апостола. Целокупна грађевина има три етаже - приземље, које је изворно било отворено, а у којем је данас просторија за прераду грожђа, и два спрата. На првом спрату је параклис Светих Апостола, а на другом Рођења Пресвете Богородице.
позиција параклиса Св. Апостола

Према графици из 1757. године, на овом месту се налазио параклис посвећен Св. Козми и Дамјану. Данашњи параклиси потичу из девете деценије 18. века. Година 1784. уклесана је у камени блок на североисточном углу горњег параклиса, а година 1788. записана је на кубету. 

иконостас параклиса Св. Апостола
До параклиса Светих Апостола долази се спољним степеницама, дрвеним, које иду од трпезарије ка конаку званом Јужна односно Руска мала. Равна таваница изнад наоса основна је разлика између овог параклиса и оног на спрату изнад, који има своју куполу. Оба параклиса имају припрату одвојену мермерним стубовима и луковима, као и олтар са бочним дверима у заобљеном зиду.
преграда припрате и наоса

Одлично очувани живопис је настао 1797. године, о чему сведочи натпис у олтарском простору. У горњој зони наоса ређају се сцене из житија Апостола. Док су у доњој осликане стојеће фигуре Апостола. 
таваница наоса

На северном зиду припрате осликан је у монашкој одећи и са ореолом, иако није канонизован, Герасим син севастократора Бранка, који је био добротвор Хиландара.
Св. Герасим ктитор, син севастократора Бранка
олтар


У новије доба, у овом параклису игуман исповеда братију. Такође, у овом параклису се чувају власи са пострига монаха Хиландара. 

(треба знати да на Светој Гори није пракса као у нашој помесној Цркви, да се коса са пострига даје монаху попут косе на крштењу. У неким светогорским обитељима се ова коса помешана са воском, лепи на полеђину иконостаса, негде се израђују посебне даске са отворима за сваки постриг изнад којег стоји име монаха и датум пострига. Тек у оваквим случајевима схватамо смисао отачке изреке "где власи ту и кости", што значи где се замонашиш ту да те и сахране.)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.