петак, 14. јун 2019.

Устоличење нове Епистасије

одлазећа Епистасија

У складу са Уставом Свете Горе, сваког 1. јуна (по старом календару) у Протату се врши смена Свештене Епистасије (извршне власти) Свете Горе. Досадашњу Епистасију на челу са Протоепистатом (Прот) из Хиландара, наслеђује Епистасија предвођена манастиром Дионисијат.

Сам чин инаугурације обавља епитропија (намесништво) Свештене Општине (скупштине) Свете Горе. Где патерицу (штап) као главно обележје протовог старешинства новом Проту предаје антипросоп Велике Лавре, као најстаријег тј. првог манастира по светогорској хијерархији. Прот добија и три напрсна крста која носи, без обзира да ли је он клирик (јеромонах) или прост монах. Епитропија предаје Проту и печат Свете Горе који је састављен из четири дела, тако да Прот даје сваком од чланова Епистасије по један задржавајући један део и сам. Тиме је, за оверу сваког документа, потребна саборност свих чланова Епистасије.

Данашњим даном Прот старац Стефан Хиландарац је завршио свој пети мандат на овој високој дужности. Отац Стефан је један од ретких монаха у историји Свете Горе који је оволико пута обављао послушање Прота, тачније други у досадашњој историји Свете Горе.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.