четвртак, 13. јун 2019.

Патерица Светог Прота

Патерица, равдос, баштуња, палица или једноставно штап је симбол власти онога који га носи.


Прот Свете Горе има јединствени штап од дрвета за сребрним врхом, рукохватом. Сами врх је заобљен, и на њему гледано одозго, изгравиран је приказ Свете Горе са натписом Агион Орос и годином 1856. Одмах испод првог прстена, на сребрној дршци штапа, изгравирана су пет медаљона. У сваком од медаљона исписана су по четири имена манастира. Будући да је управа Свете Горе подељена на пет четворница тако су имена и уписана у ове медаљоне, по том редоследу. Тако је прво име у сваком медаљону име манастира које даје Прота, а испод имена манастира који чине Епистасију (Владу) те године. Тако су у четвртом медаљону изгравирана имена манастира: Хиландар, Ксиропотам, Свети Павле, Григоријат. Испод ових медаљона следе спирално распоређени украси рококоа који симболишу заједницу свих уметника (сликара, златара, гравера, дуборезаца) Свете Горе.

Испод сребрне дршке на дрвеном телу штапа налази се рупа, оивичена србрним украсима. Кроз рупу пролази србрна спирала налик на алку. Када се Прот налази у згради светогорске Управе, он качи штап на посебно место на зиду управо уз помоћ ове алке. Празницима кроз ову алку се провлачи као украс велика бројаница.
Прот у пратњи сердара
Прот никада не напушта зграду Општине Свете Горе без штапа. Исто тако штап никада не може бити изнесен ван зграде без пратње посебне "гарде" зване сердари или сејмени. Сердари исто тако носе у рукама палице као симбол спремности да бране Прота. 
сердар у парадној униформи - евзони
Празницима и током званичних пријема, по изричитој наредби Прота, сердари облаче униформе Евзонија. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.