недеља, 5. мај 2019.

Панигири без гостију?


Забрањен прелазак копнене границе Свете Горе
граница Свете Горе
Због јаких ветрова данас нису саобраћали бродови ка Светој Гори, а највероватније неће ни сутра. То је посебно растужило све оне који су планирали да буду на Светој Гори на неком од панигира у част Светог Георгија, коме се вечерас служи бденије. Поред Грка данас је било највише бугарских ходочасника који су кренули у бугарски манастир Зограф на славу.
Иако постоји строга забрана уласка на Свету Гору копном, данас су ходочасници на граници Свете Горе покушавали да добију дозволу уласка копненим путем. Сваки прелазак копнене границе Свете Горе, у било ком смеру, мора лично одобрити Прот преко сердара који борави на граници. Тако одобрен прелазак контролишу полицајци који су задужени за неповређеност светогорске границе. 
Потсећамо да је 2014. године Свештена Епистасија (извршна власт Свете Горе) је донела одлуку којом се потпуно забрањује прелазак копнене границе Свете Горе. На Свету Гору се улази и из ње излази искључиво бродским превозом. У дане када бродови, због лоших временских услова, не саобраћају, није могуће ући нити изаћи са Свете Горе копненим путем, преко границе. Гости који су се затекли у манастиру, у дане када бродови не саобраћају, остају у манастиру док се поново не успостави бродски саобраћај. Гости који нису могли да уђу на Свету Гору, уколико не одустају од посете, морају да сачекају док се поново не успостави бродски транспорт. Иако је и до 2014. постојало ограничење у вези са уласцима преко копна, понекада је издавана дозвола за пролаз у случају лошег времена и прекида бродских линија. Од сада ова могућност више неће постојати, речено је у тадашњем саопштењу Епистасије.

данашње фотографије преузете са: athosweblog.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.