субота, 04. мај 2019.

Вечерас је бденије у част Св. Томе и чуда Пресвете БогородицеВечерас Света Гора има бденије у част Светог Апостола Томе, поједине келије имају панигир (славу).

Протатска црква обележава и успомену на одлазак турских аскера са Свете Горе, које се догодило на Томиндан 13. априла 1830. Ово ослобођење се приписује чудима Пресвете Богородице.

Након пропасти устанка из 1821. у коме су учествовали светогорски монаси, Света Гора је била преплављена туском војском. Света Гора је по први пут у својој историји имала испод хиљаду монаха, јер је вечи део монаха отишао у устанике. Ивирон није имао ни једног јединог монаха, повремено је долазио неко од пустињака да упали кандила и обрише манастирску порту. Једног дана, један монах је метлом чистио порту манастира, посматравши турске војнике који су се башкарили и унутар и испред манастира. Тада је уздахнуо: "Пресвета, шта да радимо са овима?" У том тренутку, испред њега се појавила жена која је узела метлу из његових руку рекавши: "Ти не умеш добро да чистиш, ја ћу да почистим". Нестала је пред његовим очима. Схватио је да је то Пресвета Богородица. Након три дана аскери су сами напустили Свету Гору. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.