среда, 24. март 2021.

Светогорци и бомбардовање Србије 1999.

Кинотита на Бранковом мосту

Током НАТО агресије на нашу земљу, априла 1999. Свештена општина Свете Горе на челу са Протоепистатом архимандритом Стефаном Хиландарцом дошла је у Србију у знак подршке Српској Цркви и српском народу. Том приликом Светогорци су уручили Патријарху новчану помоћ.
светогорци са академиком Суботићем на Бранковом мосту

Народ је сваке вечери у знак протеста против бомбардовања излазио на мостове који су били потенцијалне мете НАТО снага. Светогорци заједно са својим дугогодишњим пријатељом и сарадником, византологом и академиком Гојком Суботићем изашли су на Бранков мост у знак подршке српском народу.
Прот и Еп.Иринеј док се антипросопи уписују у Еванђеље манастира Ковиља

Прот је са антипросопима био гост и Епископа бачког Иринеја, као и Епископа банатског Хризостома који је и сам својевремено као хиландарски сабрат у два наврата био Прот Свете Горе.
код банатског Хризостома

Устав Свете Горе предвиђа да Прот Свете Горе све време свог мандата борави у Кареји, где иначе председава и Епистасијом и Свештеном општином. Уколико је неопходно да Прот иде изван Кареје, то у његовој пратњи мора бити бар две трећине антипросопа (посланика у Општини) како би Прот у случају нужде могао одржати седницу светогорске Управе.  Баш због тога су ретке ситуације да Прот излази са Свете Горе, почетком  ХХ века (1913/14) излазио је Прот до Атине, такође је то био хиландарац - проигуман Калиник. Тада се ишло у вези уједињења Свете Горе са Грчком. Посета Србији 1999. је историјски преседан да Прот изађе изван Грчке.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.