четвртак, 07. март 2019.

Како направити просфоре – ФОТО прича



1400 грама брашна, тип 400

3 кашичице соли

600 грама воде (мерено вагом!)

15 грама свежег квасца (види се како је исечено, једна цела коцка и део друге)

квасац ставити у млаку воду

размутити квасац у млакој води

додавати у брашно (где је већ со) мешајући варјачом

наставити са мешањем

док с ене добије овако нешто

а онда месити рукама

десет минута, све док тесто не постане глатко

месите још мало

и још мало

док не постане глатко

тесто прекрити најлоном (поцепана кеса за замрзивач)

а онда све то прекрити чистом крпом

и тако оставити 40 минута, да тесто расте

тесто не треба премесивати, извадити на радну површину

и оштрим ножем поделити на четири једнака дела

сваки део ставити у засебну чисту кесу

овако

онда први део поделити на пола

од сваког дела направити лоптицу (значи укупно 8)

сваку лоптицу одмах стављати у кесу (све време се трудити да тесто буде што мање изван кесе како се не би сушењем стварала кора)

једну по једну лоптицу вадити и од ње руком правити лепињицу

овако

направљену лепињицу одмах враћати у кесу

једну по једну лепињицу оклагијом довести на меру печата

да не прелази пречник печата, већ да буде мало ужа

руком обликовати круг

ређати у тепсију, на пек папир, по једну (укупно 4)

сваку одмах покривати најлоном

када су ту све четири, једну по једну прстима намазати водом

друге четири растињити и ставити на прве четири, које су већ у плеху

окренути да овај део буде доле, а онај глатки горе

овако

све четири

наравно, како коју спојимо одмах покривамо најлоном

на једну по једну утискивати печат (јако)

да испадне овако

дакле, једну откријемо испод најлона ставимо печат и одмах поново покријемо, затим следећу (што мање да тесто буде на ваздуху због сушења и стварања коре која касније пуца)

загрејати рерну на 150 степени

од стављања печата сачекати 10 минута

након 10 минута скинути најлон

и избушити чачкалицом у угловима печата, овако

убацити у рерну

око 50 минута на 150 степени

печене ставити на чисту крпу

и умотати, прекрити

тако умотане увући у најлонску кесу док се не охладе. Хладне убацити у засебне суве кесе.


преузето са сајта манастира Липар: www.lipar.rs







Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.