1400 грама брашна, тип 400
3 кашичице соли
600 грама воде (мерено вагом!)
15 грама свежег квасца (види се како је исечено, једна цела коцка и део друге)
квасац ставити у млаку воду
размутити квасац у млакој води
додавати у брашно (где је већ со) мешајући варјачом
наставити са мешањем
док с ене добије овако нешто
а онда месити рукама
десет минута, све док тесто не постане глатко
месите још мало
и још мало
док не постане глатко
тесто прекрити најлоном (поцепана кеса за замрзивач)
а онда све то прекрити чистом крпом
и тако оставити 40 минута, да тесто расте
тесто не треба премесивати, извадити на радну површину
и оштрим ножем поделити на четири једнака дела
сваки део ставити у засебну чисту кесу
овако
онда први део поделити на пола
од сваког дела направити лоптицу (значи укупно 8)
сваку лоптицу одмах стављати у кесу (све време се трудити да тесто буде што мање изван кесе како се не би сушењем стварала кора)
једну по једну лоптицу вадити и од ње руком правити лепињицу
овако
направљену лепињицу одмах враћати у кесу
једну по једну лепињицу оклагијом довести на меру печата
да не прелази пречник печата, већ да буде мало ужа
руком обликовати круг
ређати у тепсију, на пек папир, по једну (укупно 4)
сваку одмах покривати најлоном
када су ту све четири, једну по једну прстима намазати водом
друге четири растињити и ставити на прве четири, које су већ у плеху
окренути да овај део буде доле, а онај глатки горе
овако
све четири
наравно, како коју спојимо одмах покривамо најлоном
на једну по једну утискивати печат (јако)
да испадне овако
дакле, једну откријемо испод најлона ставимо печат и одмах поново покријемо, затим следећу (што мање да тесто буде на ваздуху због сушења и стварања коре која касније пуца)
загрејати рерну на 150 степени
од стављања печата сачекати 10 минута
након 10 минута скинути најлон
и избушити чачкалицом у угловима печата, овако
убацити у рерну
око 50 минута на 150 степени
печене ставити на чисту крпу
и умотати, прекрити
тако умотане увући у најлонску кесу док се не охладе. Хладне убацити у засебне суве кесе.
преузето са сајта манастира Липар: www.lipar.rs
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.