четвртак, 28. фебруар 2019.

Упутсво за коришћење лозе Светог Симеона

лоза Св. Симеона

Они, који желе да по Божијем благослову имају плод утробе своје, треба да се обрате молитвама својим светом  Симеону Мироточивом, који је био подвижник Свете Горе Атонске кад је оставио своје царство српско; који је сазидао манастир Хиландар, у коме је после многих и великих трудова за богоугодни живот и умро, те за то добио од Бога дар да чини чуда – да дреши неплодност оних супружника, који вером њему прибегавају. Тога ради, бере се грожђе и гранчице са оне винове лозе, која је чудним начином израсла из самог гроба светог Симеона.

У једно следовање спадају три зрна грожђа и једно парче од орезане лозе. Ово се парче ставља у пола оке освећене воде (650 грама) и од исте узимају оба супружника да пију пре сваког јела за 40 дана. Потом четрдесетог дана узима супруг једно зрно грожђа, а супруга остала два.

За ових 40 дана супружници треба да испуњавају следеће правило:

 - Да једу само посну храну (на води припремљену, дакле без меса, јаја, млечних производа, масти, рибе, уља и вина. Изузев суботе, недеља и црквених празника који падну током ових 40 дана, када једу храну припремљену на уљу и могу пити вино). 

 - Овај пост треба постити ван утврђених постова (Васкршњег, Петровског, Госпојинског и Божићног поста).

 - Да чине свакодневно по педесет поклона, 25 ујутру са молитвом: Господе Исусе Христе Сине Божији помилуј нас, и 25 увече са молитвом: Преподобни оче Симеоне, моли Бога за нас. Ко жели може и да удвоји поклоне, т.ј. да дода још педесет поклона са молитвом: Пресвета Богородице, спаси нас. 

 - За сво то време треба да се супружници од своје супружанске постеље уздржавају. 

 - По истеку тих 40 дана дужни су супружници да се исповеде и причесте тајном Светог Причешћа и тада ће им Господ, по вери њиховој с благословом својим даривати плод утробе њихове.

 - После зачећа, за све време трудноће и дојења детета, супружици су дужни да прекрате супружанске сношаје и да живе у чистоти.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.