уторак, 12. фебруар 2019.

Ромфеа или Ромфејк



Јутрос рано, грчки портал Ромфеа је пласирао информацију о тобожњем саопштењу светогорске управе у коме се према њиховим наводима каже: "Света Гора је на страни Васељенске Патријаршије и нећемо никоме дозволити да је понижавају. Хеленизам и Васељенска Патријаршија имају примат у Православљу. Света Гора жели да сачува мир и јединство Цркве, али Светогорци неће дозволити да било ко унижава Хеленизам и Васељенску Патријаршију". Међутим, ово је лаж!

Свештена општина Свете Горе је заиста јуче имала своју редовну седницу, али се није бавила темом "ПЦУ". Дошли смо до сазнања да су манастири Филотеј и Каракал затражили сазивање такозваног Двоструког или дуплог сабора, који ће разматрати ову новонасталу проблематику у коју је против своје воље увучена и Света Гора. Дупли или како се још назива Двоструки сабор је највише законодавно Свете Горе и њега поред редовних чланова скупштине чине и свих двадесет светогорских игумана.

Света Гора није независна помесна црква те се и не може бавити признавањем нечије аутокефалности. Са друге стране, двадесет светогорских манастира су суверени и самим тим имају право на свој лични став, који су и показали тако што су неки примили а неки одбили делегацију "ПЦУ". Међутим, многи желе да виде Свету Гору на својој страни, како би њеним присуством дали легитимитет својим ставовима. Да би створили такву слику, не ретко прибегавају лансирању лажних информација позивајући се увек на анонимне изворе. Да ли због пуког новинарског сензационализма, или по директиви неке више инстанце која жели да смести Свету Гору у свој кош, портал "Ромфеа" је објавио лаж која је многе смутила. 

Од светогорских одлука не треба очекивати никакву сензацију, јер нам је историја њене дипломатије показала да је неће бити.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.