среда, 13. фебруар 2019.

Завршено путешествије "ПЦУ" по Атону
Ни једна посета Светој Гори у новије време, није изазвала толико пажње али и контроверзе као посета делегације "Православне Цркве Украјине". Писало се, коментарисало, очекивало, а највише нагађало. Једни су очекивали да ће делегацију "ПЦУ", због благослова Патријарха Вартоломеја, свуда дочекати и примити у рангу титуле коју су недавно добили, те да ће и несметано служити у свим манастирима. Други су претпостављали сушту супротност: да их нико неће примити, да нигде неће служити, уствари пре свега да неће ни успети да ступе на тло Свете Горе. Ни једни ни други нису били у праву.

Успех

Делегација "ПЦУ" је боравила на Светој Гори, посетивши неколико манастира, а у два су и служили Литургију (Пантократор и Ватопед). Срели су се са пар игумана (пантократорски, ксенофонтски, есфигменски, могу да рачунају и пантелејмоновског кога су видели док им је саопштавао да нису добродошли). Успели су да уђу у зграду светогорске управе у Кареји,  али то може свако ко дође у Кареју. Свако може и да се слика са Протом, али они очигледно нису могли. Видели су изблиза неколико манастира, Илински скит, скит Св. Андреја и келију Буразери. Неким чудом су успели да уђу у храм Старог Русика. У Ивирону су прочитали акатист испред иконе Богородице Вратарнице.

Литургија у Пантократору, са леве стране игуман Гаврило
са игуманом канонског Есфигмена
Литургија у Ватопеду (параклис)
пријем у Ватопеду
са игуманом Ксенофонта
у Илинском скиту
у Старом Русику
у Ивирону испред Портаитисе

Неуспех

Обзиром на звучност свог имена: "делегација помесне Цркве" и то предвођена "епископом", посета не да није успела него је и испод минимума светогорског гостопримства (осим Ватопеда и Пантократора).
"владикин" диамонитирион

Најпре је неозбиљно да делегација једне помесне Цркве, која први пут у историји улази на Свету Гору, то чини са дозволом чији гарант нису ни манастири у којима ће служити већ обична келија са једним житељом у њој. Иако су ушли у зграду Свештене општине, нису се срели са Протом. Епистат који је учинио куртоазни пријем гостију (на који иначе има право свако ко уђе у Општину) одбио је да се фотографише. Протоколарно се све високе делегације фотографишу са Протом на степеништу свештене општине. Овде то није случај. Слично је и са манастирима који су их примили као обичне госте, нема ни једне фотографије на којима се види неко од братије а камоли игуман или неко од чланова манастирске управе.

У Протату без Прота

Туристичка фотографија у порти Андрејевског скита, без трага од домаћина

Исто и у келији Буразери, украјински туристи сами шетају

Опет без домаћина, туристички у Ставроникити

Јесте Симонопетра, али у даљини

Прошетали су сами и Кутлумушом

Испред капије Пантелејмона, чак се и види затворена капија 

И у Дохијару испред капије, тачније иза манастира ка гробљанској цркви

фото: www.pomisna.info

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.