недеља, 17. фебруар 2019.

Умберто Еко и Света Гора

Умберто Еко и о.Јелисеј садашњи игуман Симонопетре

Чувени писац, филозоф и социолог Умберто Еко преминуо је у 85. години, објавили су светски медији. Боловао је од рака и упокојио се у свом дому. За свој први роман „Име руже”, који је написао 1980. године, Еко је освојио низ награда, а роман је преведен на 47 језика и продат у више од 30 милиона примерака. Само у Италији продато је више од седам милиона копија.

Роман је својевремено француски лист „Ле Монде” укључио у листу 100 најзначајнијих књига 20. века, који је француски режисер Жан-Жак Ано 1986. године и екранизовао као трилер са Шоном Конеријем и Кристијаном Слејтером у главним улогама.

Занимљиво је то, да је Еко управо пред писање романа "Име руже" посетио манастир Ватопед и његовоу богату библиотеку. Био је фасциниран богатством манастирске библиотеке, а посебно оригиналним књигама последњег хеленског астронома Клаудија Птоломеја, "Географија Клаудија Птоломеја" и његов чувени "Атлас".

Том приликом Умберто еко је посетио и манастир Симонопетру. Током свог боравка на Светој Гори, трудио се да са монасима разговара на грчком језику. 

Поред свог боравка на Светој Гори 1977, Умберто Еко је поново посетио Врт Пресвете Богородице 1988.

фотографије преузете са: agioritikesmnimes.blogspot.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.