недеља, 24. фебруар 2019.

Рецепт из "Светогорског кувара": Лукумадес

спремање локумадеса у ватопедској кухињи

тесто:
0,5 кг брашна
3-4 дл воде
сок од 1 лимуна
сок од 1 поморанџе
0,5 кашичице соли
0,5 кашичице шећера
18-20 гр квасца

сируп:
4 шољице шећера
2 шољице воде
2 супене кашике меда
1 штапић цимета

уље за пржење

Најпре припремите квасац у мало млаке воде, да отпочне ферментацију. Док квасац буде спреман, можете припремити сируп на следећи начин: у шерпу ставите воду и шећер да се кувају 10-15 минута, а затим додајте и мед, да се и он растопи, размути у сирупу. Када се шећер растопи, склоните шерпу са шпорета и убаците у сируп штапић цимета, да сируп прими арому. Оставите нека се сируп хлади.

У вангли за мешење теста, помешајте састојке потребне за тесто: брашно, квасац, воду, со, шећер, сок од лимуна и поморанџе. Замесите ређе тесто, водећи рачуна да у тесту не остану грудвице брашна. Густина теста треба да буде као за обичне уштипке. Прекријте платненом салветом и оставите тесто да нарасте.

Када је тесто спремно, загрејте уље у дубљој посуди. Уколико не желите да користите већу количину уља, онда је боље узети ужу а дубљу посуду, него плићу а ширу. У дубљем уљу крофнице ће се саме окретати и брже пећи. Припремите шољу са хладним уљем и супену кашику умочите у њу. Једном руком узимајте онолико теста колико је потребно да напуните шаку.
Затварањем шаке истискујте тесто кроз отвор песнице, између палца и кажипрста. 

Другом руком, држећи влажну кашику, узимајте истиснуту куглицу теста и спуштајте је у врело уље. 

На овај начин формираћете крофнице правилног облика, који ће им помагати да се саме окрећу у дубоком уљу, а и за око ће изгледати далеко лепше. Пржене крофнице вадите француском (шупљикавом) кашиком и ређајте на папирне убрусе, како би се оцедиле од вишка масноће. Затим их ређајте у посуду за сервирање и прелијте припремљеним сирупом.

У зависности од укуса, крофнице можете, уместо сирупом, прелити медом, млевеним орасима и циметом.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.