![]() |
спремање локумадеса у ватопедској кухињи |
тесто:
0,5 кг брашна
3-4 дл воде
сок од 1 лимуна
сок од 1 поморанџе
0,5 кашичице соли
0,5 кашичице шећера
18-20 гр квасца
сируп:
4 шољице шећера
2 шољице воде
2 супене кашике меда
1 штапић цимета
уље за пржење
Најпре припремите квасац у мало млаке воде, да отпочне ферментацију. Док квасац буде спреман, можете припремити сируп на следећи начин: у шерпу ставите воду и шећер да се кувају 10-15 минута, а затим додајте и мед, да се и он растопи, размути у сирупу. Када се шећер растопи, склоните шерпу са шпорета и убаците у сируп штапић цимета, да сируп прими арому. Оставите нека се сируп хлади.
У вангли за мешење теста, помешајте састојке потребне за тесто: брашно, квасац, воду, со, шећер, сок од лимуна и поморанџе. Замесите ређе тесто, водећи рачуна да у тесту не остану грудвице брашна. Густина теста треба да буде као за обичне уштипке. Прекријте платненом салветом и оставите тесто да нарасте.
Када је тесто спремно, загрејте уље у дубљој посуди. Уколико не желите да користите већу количину уља, онда је боље узети ужу а дубљу посуду, него плићу а ширу. У дубљем уљу крофнице ће се саме окретати и брже пећи. Припремите шољу са хладним уљем и супену кашику умочите у њу. Једном руком узимајте онолико теста колико је потребно да напуните шаку.
![](https://web.archive.org/web/20170205115631im_/https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTsXt3vyUoScmWxwIv5bZ1iDQwm7ENtG7cabQiAI_BsdCgL_ndwdQ94CR5mQs5RDmrprCFE4J9C0m7l1M6cpXS9_wghxAfWuc1cHrq6hxLdFiqppACPtqxMeLA9clu9QXFsLIZZ3i8H2ZD/s320/1.jpg)
Затварањем шаке истискујте тесто кроз отвор песнице, између палца и кажипрста.
![](https://web.archive.org/web/20170205115631im_/https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjK0fDkW4m-g3Ah4wyRuup-1JVun04zI8ZRsXQnJ0252IzLOhCJNvh8cGmEmt1kFpLLtNWddr_1080Z4nM_ND_GL_QZS02IkcnkZ5Rw0_5enR5N2NxDj_jLQ-Pj8la0Lw1_uVVykDOFhnO5/s320/2.jpg)
Другом руком, држећи влажну кашику, узимајте истиснуту куглицу теста и спуштајте је у врело уље.
![](https://web.archive.org/web/20170205115631im_/https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmVY26lzDi_anWvR2C5w67SIYibYNo8MJ2y67AP_j3942yRwwxAW6aZWuMzuqE7obq0q83rx42WqMG_qJM6rtD9T2W6SnOtnb02Wbb1hIlYCHJITrws2JE2dnhmYZnJCZgTPjTsuHDkemx/s320/3.jpg)
На овај начин формираћете крофнице правилног облика, који ће им помагати да се саме окрећу у дубоком уљу, а и за око ће изгледати далеко лепше. Пржене крофнице вадите француском (шупљикавом) кашиком и ређајте на папирне убрусе, како би се оцедиле од вишка масноће. Затим их ређајте у посуду за сервирање и прелијте припремљеним сирупом.
У зависности од укуса, крофнице можете, уместо сирупом, прелити медом, млевеним орасима и циметом.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.