понедељак, 18. јануар 2021.

Вечерас је бденије а у неким обитељима панигир


Вечерас је у свим светогорским обитељима велико бденије. Велико бденије означава да је служба сва торжествена и у свему царска. Игуман стоји у празничној мандији у трону са жезлом у руци. 

За почетак бденија може се звонити и сат касније ако нема прекида, како литија за водоосвећење не би излазила по мраку. Кољива нема.У манастиру Хиландару одмах након литургије креће литија носећи чудотворну икону Тројеручицу. Литија одлази до потока иза манастира где и бива водоосвећење. И у одласку и у повратку литије звоне сва звона, док на чело литије иде црквењак са клепалом. 

Слично правило је и у манастиру Ивирону где се носи икона Портаитиса и одлази се литијом до места где се она чудесно и појавила баш на празник Богојављења.


У осталим обитељима водоосвећење се врши у фијали, док се претходног дана обавља чин водоосвећења у храму. Приликом оба водоосвећења, на прво певање тропара, црквењак даје звонару знак ударцом у железно било припрате, те отпочиње на звонику једна статија свих звона да звони. 
Манастири који су на морској обали,након водоосвећења творе литију до морске обале где благосиљају море, а манастирски радници и гости пливају за крст који се погружава у морску воду.

Манастир Ивирон и Продромски скит (румунски) имају панигир.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.