понедељак, 18. јануар 2021.

Вечерас је бденије а у неким обитељима панигир


Вечерас је у свим светогорским обитељима велико бденије. Велико бденије означава да је служба сва торжествена и у свему царска. Игуман стоји у празничној мандији у трону са жезлом у руци. 

За почетак бденија може се звонити и сат касније ако нема прекида, како литија за водоосвећење не би излазила по мраку. Кољива нема.



У манастиру Хиландару одмах након литургије креће литија носећи чудотворну икону Тројеручицу. Литија одлази до потока иза манастира где и бива водоосвећење. И у одласку и у повратку литије звоне сва звона, док на чело литије иде црквењак са клепалом. 

Слично правило је и у манастиру Ивирону где се носи икона Портаитиса и одлази се литијом до места где се она чудесно и појавила баш на празник Богојављења.


У осталим обитељима водоосвећење се врши у фијали, док се претходног дана обавља чин водоосвећења у храму. Приликом оба водоосвећења, на прво певање тропара, црквењак даје звонару знак ударцом у железно било припрате, те отпочиње на звонику једна статија свих звона да звони. 
Манастири који су на морској обали,након водоосвећења творе литију до морске обале где благосиљају море, а манастирски радници и гости пливају за крст који се погружава у морску воду.

Манастир Ивирон и Продромски скит (румунски) имају панигир.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.