понедељак, 24. децембар 2018.

Радосна вест за руске ходочаснике


Руски Патријарх Кирило у свом обраћању на Епархијском скупу у Москви казао је да верници РПЦ-а који посећују Свету Гору од сада имају његов благослов да се причешћују само у руском манастиру Светог Пантелејмона.


Подсећамо да је на седници Свештеног Синода Руске Православне Цркве, одржаној 15. октобра 2018. у Минску, донета одлука о прекидању евхаристијског општења са Цариградском Патријаршијом: "Од сада и убудуће, све док Цариградска Патријаршија не повуче антиканонске одлуке које је донела, за сва свештена лица Руске Православне Цркве неће бити могуће саслуживање с клирицима Цариградске Цркве, а за световна лица - учешће у Светим Тајнама које се обављају у њеним храмовима".


Дана 21. децембра 2018. године Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирило председавао је Епархијским скупом града Москве. Након свог реферата Патријарх је одговарао и на питања која су му постављали учесници скупа. Једно од питања је било и да ли Руси могу посећивати светогорске манастире, обзиром да је то територија Цариградске Патријаршије, те да ли могу том приликом да саслужују и да се причешћују. Патријарх је одговорио да он благосиља ходочашће свим светогорским манастирима али не благосиља учешће у Богослужењима. "Аутоматски то се односи и на наш манастир (Пантелејмон), али ова забрана штети духовном животу нашег манастира због погубних поступака Константинопоља, да би то спречили ја разрешујем да се руски православни људи могу причешћивати само у нашем манастиру (Пантелејмону)."   




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.