петак, 2. новембар 2018.

Гувернер Централне Макeдоније у радној посети Светој Гори



Гувернер грчког региона Централна Македонија г. Апостол Цицикостас посетио је Свету Гору. Гувернера Цицикостаса је примио Прот старац Стефан Хиландарац са члановима Епистасије. Посета је била дводневна и радног карактера. Гувернер је дошао како би прегледао завршене пројекте који су финансирани из фондова европске уније преко региона Централна Македонија. Такође, гувернер је информисан и о будућим пројектима који ће се реализовати преко ове управе.

Након Кареје и Протата, Цицикостас је посетио манастире Ксенофонт, Ватопед, Филотеј и Каракал, као и оца Епифанија у келији Милопотамос. 

Гувернер је лично обишао све реализоване пројекте на ревитализацији и обнови манастирских здања, као и оне на изградњи противпожарне заштите и  заштите од поплава и ерозија. Сви поменути пројекти су финансирани из фондова Европске уније за регион Централне Македоније, у који спада и Света Гора.

Такође, гувернер је информисан о потребама које су неопходне ради даљег очувања баштине Свете Горе. Разговарано је о оптималном коришћењу нових средстава која су иначе одобрена за период 2014-2020.

Цицикостас је истакао да је задовољан оним што је видео, нагласивши вредност Свете Горе као јединствене светске баштине: "Наш циљ је да стално побољшавамо животне услове светогорских монаха и свих ходочасника, али пре свга да заштитимо овај ковчег Православља, окружење, културно, историјско и нематеријално богатство човечанства. Већ је завршено 63 пројеката заштите и очувања културне баштине, одржавања и обнове инфраструктуре у вредности 61,3 милиона евра. Наша интервенција је евидентна у свим деловима Свете Горе, али она није завршена. Она је непрекидна и вечна јер је сматрамо нашом одговорношћу како би учинили све што је у нашој моћи да спречимо страдање Свете Горе од зуба времена. У новом програмском периоду имамо 20 милиона евра за нове пројекте из две области: заштита животне средине (заштита од поплава) и заштита културног наслеђа (рестаурација и обнова)."

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.