петак, 02. новембар 2018.

Гувернер Централне Макeдоније у радној посети Светој ГориГувернер грчког региона Централна Македонија г. Апостол Цицикостас посетио је Свету Гору. Гувернера Цицикостаса је примио Прот старац Стефан Хиландарац са члановима Епистасије. Посета је била дводневна и радног карактера. Гувернер је дошао како би прегледао завршене пројекте који су финансирани из фондова европске уније преко региона Централна Македонија. Такође, гувернер је информисан и о будућим пројектима који ће се реализовати преко ове управе.

Након Кареје и Протата, Цицикостас је посетио манастире Ксенофонт, Ватопед, Филотеј и Каракал, као и оца Епифанија у келији Милопотамос. 

Гувернер је лично обишао све реализоване пројекте на ревитализацији и обнови манастирских здања, као и оне на изградњи противпожарне заштите и  заштите од поплава и ерозија. Сви поменути пројекти су финансирани из фондова Европске уније за регион Централне Македоније, у који спада и Света Гора.

Такође, гувернер је информисан о потребама које су неопходне ради даљег очувања баштине Свете Горе. Разговарано је о оптималном коришћењу нових средстава која су иначе одобрена за период 2014-2020.

Цицикостас је истакао да је задовољан оним што је видео, нагласивши вредност Свете Горе као јединствене светске баштине: "Наш циљ је да стално побољшавамо животне услове светогорских монаха и свих ходочасника, али пре свга да заштитимо овај ковчег Православља, окружење, културно, историјско и нематеријално богатство човечанства. Већ је завршено 63 пројеката заштите и очувања културне баштине, одржавања и обнове инфраструктуре у вредности 61,3 милиона евра. Наша интервенција је евидентна у свим деловима Свете Горе, али она није завршена. Она је непрекидна и вечна јер је сматрамо нашом одговорношћу како би учинили све што је у нашој моћи да спречимо страдање Свете Горе од зуба времена. У новом програмском периоду имамо 20 милиона евра за нове пројекте из две области: заштита животне средине (заштита од поплава) и заштита културног наслеђа (рестаурација и обнова)."

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.