недеља, 8. новембар 2020.

На данашњи дан 1905. године Свету Гору је погодио земљотрес

На данашњи дан 1905. године свету Гору је погодио земљотрес библијских размера са смртоносним исходом. Земљотрес је био јачине 7.5 степени Рихтерове скале. То је један од три највећа земљотреса који су забележени на територији данашње Грчке.

Према записима монаха сведока, земљотресу је претходило топло време попут пролећа, необично за ово доба године на Светој Гори. Уследила је необично густа магла. Први потреси су забележени у Дарданелима и у Солуну, али без људских жртава. Затим је забележен велики потрес на суседном полуострву Ситонији, где је било и људских жртава.

"Најпре се заталасало море, таласи нису били попут обичних, већ некако као да вода кључа, осетио се смрад сумпора", забалежио је старац Авимелах из скита Свете Ане.

Потреси су трајали шест дана, а исход је био страшан. Већина манастира је претрпела оштећења на грађевинама. У Великој Лаври се урушио зид дужине 60 лаката. Многе келије су потпуно нестале након земљотреса. Највише је настрадало монаха келиота.

Имена погинулих монаха у великом земљотресу су: Нифон из келије Свих Светих, Дионисије из келије Св. Нила, Симеон из келије Св. Симеона Богопримца, његов комшија Евсевије чија се келија налазила испод. У келији Светог Николе нажалост нико није преживео, сви су били затрпани рушевинама своје келије. Погинуо је и монах Тимотеј из келије Светог Акакија на Капсокаливији. Монах Исидор из келије Светог Харалампија је преживео Божијим чудом. Његове вапаје испод рушевина келије су чули други монаси. Касније је причао да се сломљеном даском спасио од неподношљивог смрада сумпора који се осећао свуда око њега.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.