недеља, 21. октобар 2018.

Став Свете Горе о украјинском питању



Недавни догађаји у вези цркве у Украјини и односа двеју патријаршија, Цариградске и Московске, не могу а да се не дотакну и Свете Горе и њених житеља. Пре свега због хиљадугодишњег присуства руског монаштва на њој, као и самог постојања сувереног светогорског манастира који носи име Русик (Св. Пантелејмон) чији су житељи монаси из Русије, али и из Украјине. Такође и у грчким манастирима и келијама евидентно је присуство руских односно украјинских монаха који сви заједно потичу из Московске патријаршије. 

Можда је прво требало поменути оно најприсутније руско на Светој Гори - донације! Руски ходочасници, било да су из средњег или неког материјално вишег сталежа, присутни су у сваком манастиру Свете Горе. Неретко се дешава да у већим грчким манастирима цене манастирских производа вртоглаво расту, као и цене превоза било да је у питању ванлинијски брод, ауто или обична мазга, а све то под изговором Руси су криви јер плаћају не питајући за цену. Посебна је тема да ли је ту одговорност, оног што има новац да плати или оног што не може обуздати страст да нереално заради. Примера ради, током сезоне поједини келиоти своје мазге за пењање на врх Атоса изнајмљују руским ходочасницима по цени неколико пута вишој од вредности саме мазге. У Кареји су дограђени читави објекти на некада мале келије, са собама за изнајмљивање пре свега богатим руским поклоницима. Да би били сигурни да ће гости препознати где требају одсести тим грађевинама су дали имена по руским Светитељима. У цену смештаја се може договорити и теренско возило које ће вас превести до било ког светогорског манастира...

Тешко је замислити светогорске продавнице, било да су радње у Кареји или у царском Ватопеду, без натписа на руском, хладног кваса и посебних манастирских издања за руске ходочаснике на њиховом матерњем језику. Последњих пар година у Уранополису у маркетима раде продавачице из бивших совјетских република како би привукли што више муштерија из словенских земаља.  Процењује се да је током прошле године на Свету Гору од Руса ушло око двеста милиона евра. Последњих година манастири су често носили своје светиње управо у Русију, народу на поклоњење а свом манастиру у скупљање прилога. Ово је била пракса и у време царске Русије, али је прекинута револуцијом и доласком бољшевика. 

Ово су довољни разлози, а сигурно их има и још, да се и светогорци забрину и укључе у насталу кризу око Украјине. Међутим, украјинско питање није још увек званично помињано ни на једној седници светогорске управе, нити у Свештеној Општини нити у Свештеној Епистасији Свете Горе. Светогорци имају своју забринутост над овим дешавањима, свакако и своје личне ставове, али заједнички тј. званични став није уопште ни разматран. Дакле, сви сензационалистички текстови који се последњих дана виђају на разним порталима или у дневној штампи  су НЕТАЧНИ! Света Гора није прекинула општење, односно помињање Патријарха Вартоломеја, нити је иступила из поретка послушности њему као свом територијалном Архијереју, нити је на својим седницама расправљала о дешавањима између Москве и Цариграда.

Света Гора је увек била чувар православља и јединства Цркве, али је такође позната и по својој неисхитрености и неутралности у очекивању конкретних догађаја. Традиционално избегава било какву активност која би нанела штету црквеном јединству дижући тензије у овом осетљивом тренутку, што није случај са нашим нецрквеним новинарством.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.