недеља, 7. октобар 2018.

Хиландарски игуман на освећењу цркве Св.Саве на Кипру



У петак 5. октобра у Митрополији лимасолској (Кипар) освештан је велики храм са три олтара. Централни, велики олтар освећен је у част Св. Саве Освештаног, док су бочни параклиси посвећени Св. Сави Српском и Св. Сави Калимноском.



Свечаност је почела са дочеком моштију које су положене у све три Часне трпезе новог храма. Након одслуженог бденија, сат пре поноћи, отпочео је чин Великог освећења храма. По завршеној литији, како типик и предвиђа, Митрополит лимасолски Атанасије је положио мошти у Часну трпезу централног олтара. Митрополит Тимотеј из Јерусалимске патријаршије, је положио мошти у трпезу параклиса Св. Саве Српског, док је Митрополит острва Калимнос Пајсије приступио освећењу параклиса посвећеног светитељу са овог острва. 

Након освећења сва три олтара, уследила је саборна полиархијерејска Литургија којом је началствовао Митрополит лимасолски Атанасије. У торжеству кипарских верника учествовао је и игуман манастира Хиландара архимандрит Методије, који је дошао на позив Митрополита Атанасија који је и сам светогорски монах.
олтар посвећен Св. Сави Освештаном

олтар посвећен Св. Сави Српском

олтар посвећен Св. Сави Калимноском








Митрополит Тимотеј освећује параклис Св. Саве Српског









Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.