субота, 20. октобар 2018.

Дикеј Кавсокаливије: Проблем стеница на Светој Гори

Кириакон Кавсоклаивије

Од првог дана ступања на послушање дикеа (старешине) скита Кавсокаливија, преузео сам иницијативу за одређена унапређења у гостопримници скитског Кириакона (саборни храм и општа гостопримница скита), не само за ходочаснике већ и за скитске раднике. 

Одмах сам отпочео процес истребљивања стеница које харају, не само у нашем скиту већ на читавој Светој Гори већ 2-3 године.

Проблем стеница је присутан у многим светогорским обитељима, а ходочасници који обилазе читаву Свету Гору несвесно их преносе у друге обитељи.

Тога ради, са жаљењем морамо саопштити, да ће убудуће скит Пресвете Тројице - Кавсокаливија примати само оне госте који долазе директно из Уранополиса или из светогорских обитељи за које знамо да немају проблема са стеницама.

Зато молимо госте да се најаве недељу дана раније.

Нажалост, постали смо окрутни за ненајављене тј. случајне госте, што никада раније није било у нашем скиту, јер не знамо одакле долазе и да ли су евентулани преносиоци стеница.

Зато молимо ходочаснике да имају разумевања, јер смо недавно морали да затворимо Кириакон због поновне дезинсекције, треће у последњих шест месеци.

Недавно смо имали госте из Немачке који су силазили са врха Атоса и због стеница нису хтели да ноће у нашој гостопримници, па су залутали по врлетима Свете Горе. Касније су спасилачке слућбе морале да их траже.

Стенице преносе ходочасници (углавном Румуни) који лутају Светом Гором без икакве најаве и дозволе, обилазећи све манастире, скитове и келије.

Открили смо да има доста ходочасника са неважећим димонитирионом (дозвола за улазак и боравак на Светој Гори), чак из 2017 па чак и 2016, који лутају Светом Гором без спровођења личне хигијене. 

Уколико не успе ни нова дезинскеција, бићу приморан да затворим Кириакон скита за све госте, до избора новог дикеја априла 2019. године. Тако ћемо заштити оце у скиту, који већ годину дана имају ноћну мору са овим бубама, али и ходочаснике који могу стенице пренети у своје домове.

Дикеј скита Кавсокаливија
јеромонах Георгије

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.