уторак, 28. септембар 2021.

Данас празнујемо Светог Јосифа Темишварског игумана Кутлумуша

кивот са моштима Св.Јосифа у Темишвару

Овај светитељ српског порекла рођен је у Дубровнику 1568. године, од родитеља Јована и Екатерине. На крштењу је добио име Јаков. Врло рано, после завршетка школе, отишао је у Свету Гору и тамо се замонашио у манастиру Пантократору, добивши име Јосиф. Живео је и подвизавао се у манастирима Ватопед, Хиландар, Лавра, Ксиропотам и Кутлумуш, где је свети Јосиф постао и игуман.

Јосиф је био смирен монах, велики молитвеник који се још за живота показао као чудотворац.

Патријарх пећки Гаврило I хиротонисао је Јосифа за митрополита темишварског 1650. године.

Митрополит Јосиф био је узорни пастир свога стада: обилазио је своју епархију, рукополагао свештенике, поучавао ио храбрио народ у времену турског ропства. Код турских власти, чији је језик знао, заузимао се за своју паству и за хришћански народ, а ради школовања црквених клирика, основао је и свештеничку школу.

У дубокој старости, свети Јосиф одлази у манастир Партош, где га је народ и даље посећивао долазећи по благослов, савете и молитвену помоћ. Године1656, на празник Успења Пресвете Богородице, свети Јосиф се упокојио у 88. години живота. Његове свете мошти налазе се у Саборном Румунске Православне Цркве у Темишвару.
Митрополита Јосифа су његови савременици поштовали као светитеља и чудотворца. У једној кљизи са светитељским службама на грчком језику, ђакон Дамаскин описао је више чуда светог Јосифа. Ова се књига чува у манастиру Партошу у Румунији.

Тропар глас 8.

Од младости потпуно се предаде Господу: молитвама, подвизима и постом. Видећи твоје трудове, одредио те је Бог за пастира и архијереја Цркве Своје; и населио те је у сабору светих, светитељу оче Јосифе. Моли Христа Бога да дарује опроштај грехова нама, који с вером и љубављу прослављамо свети спомен твој.

Кондак глас 8.

Тебе има банатска земља непобедивог заштитника у невољама, Свети Јосифе. Зато имајући милост пред Богом, заштити је од свих беда, да би ти певала: Радује се, Јосифе Чудотворче.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.