уторак, 14. август 2018.

Нови гувернер Свете Горе преузео дужност

Нови гувернер узима благослов од Прота Стефана Хиландарца

Као што смо већ писали (овде) Света Гора је добила новог политичког гувернера Константина Димцаса.

Како грчки медији јављају, Димцас је лични избор премијера Ципраса. Иначе Димцас је познат по свом досадашњем раду на позицији директора добротворне организације Архиепископије атинске "ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ".

Досадашњи гувернер А.Кашмироглу је службено присутан на Светој Гори од 1996. када је обављао функцију заменика Гувернера, да би 2010. преузео и дужност самог Гувернера.

Од 1914. године Света Гора је аутономни део грчке државе. Државни суверенитет изражава се преко политичког, или како се још назива цивилног гувернера Свете Горе, кога именује Министарство спољних послова Грчке. Политички гувернер има седиште у Кареји и преко његове канцеларије Свештена општина одржава потребне контакте са званичном државом Грчком.

Византијским торжеством Прот Свете Горе архимандрит Стефан Хиландарац са антипросопима свих двадесет светогорских манастира дочекао је у Кареји новог гувернера. Након одслужене доксологије, у птотатској цркви новом гувернеру је добродошлицу пожелео Прот, док га је у скупштинској сали поздравио монах Никодим антипросоп по рангу првог манастира - Велике Лавре.

Гуверенер је у свом обраћању нагласио да је свестан свих димензија Свете Горе, не само духовних, већ и мултинационалних, мултијезичких, спојених у православљу, заједно са вредностима неповредивог простора Свете Горе. Напоменувши да је и држава свесна свега тога, негујући посебну пажњу и љубав према овом Светом месту чији је положај загарантован Уставом. "Будите сигурни да ћете у мени имати свог изасланика пред Републиком Грчком, који ће веродостојно преносити ваш глас разума и правде властима наше отаџбине", казао је гувернер Димцас.

извор: Ромфеа












Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.