петак, 2. август 2019.

Алва Илинског скита, рецепт из "Светогорског кувара"



Скит св. Илије је у поседу манастира Пантократора и један је од најмлађих скитова Свете Горе. Подигли су га руски монаси у осамнаестом веку, у време процвата руског монаштва на Атону. Временом, од свог оснивања до данас био је насељен монасима из Молдавије, Русије, од 1970. до 1992. и Русима који су дошли из Америке, а од 1992. грчким монасима. У њему се некада подвизавао свети Пајсије Величковски. Света Гора је у једном периоду (1957), услед наглог екуменизма Патријарха Атинагоре, престала да општи са цариградском патријаршијом. Након његове смрти, манастири су се полако враћали у општење са Цариградом, да би, након многобројних дијалога и компромиса, светогорска Општина донела одлуку о поновном успостављању канонског јединства са патријаршијом. Братија Илинског скита није прихватила ово измирење и самим тим је остала ван јединства са васељенском патријаршијом. Будући да скит по устројству не ужива независност као светогорски манастири, то је Константинопољ извршио притисак на матични манастир Пантократор па је 20. маја 1992. братство скита, уз помоћ полиције, исељено из свога станишта.

Оца Пахомија, Руса, некадашњег ђакона скита светог Илије, упознао сам 1998. у Хиландару. Као и остала прогнана братија Илинског скита, отац Пахомије је лутао Светом Гором и често посећивао Хиландар као словенски манастир. Из његових руку сам први пут пробао алву, чији рецепт следи. Овај рецепт није јединствен за Илински скит, али због успомене на старца Пахомија, ја сам га у овом кувару тако назвао.  

4 шоље воде
2 шоље шећера
1,5 шоља гриза
5 кесица ванилиног шећера
1 дл уља
0,5 шоље сувог грожђа
цимет

У лонац сипајте воду, уље и шећер. Нека све заједно ври десетак минута. Смањите температуру кувања и, уз непрестано мешање, сипајте гриз и ванилин шећер. Додајте и суво грожђе и наставите са мешањем. Када се смеса лепо сједини и згусне, склоните је са шпорета и излијте смесу у калуп или тепсију. 
Поспите по врху цимет и оставите да се скроз охлади.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.